Lleida estrena l'espai Cosmofruita, el centre d'interpretació de la fruita de Catalunya

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
18-07-2024
Actualitzat: 07-08-2024 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida estrena l'espai Cosmofruita, el centre d'interpretació de la fruita de Catalunya
    Peu de foto: 
    Presentació de l'espai Cosmofruita ©Afrucat

El president de la Generalitat, el M. Hble. Sr. Pere Aragonés Garcia, ha inaugurat avui l’espai Cosmofruita, el Centre d’Interpretació de la Fruita de Catalunya creat per Afrucat.

La comitiva formada pel president i la resta d’autoritats han iniciat el recorregut pel Cosmofruita rebuts per una personatge caracteritzat d’època que els ha explicat els orígens de la fruita al Paleolític i que, tot seguit la línia cronològica de la història de la humanitat, els ha dut fins al primer tancament del Canal d’Urgell a causa de la sequera. Seguidament i a través de pantalles audiovisuals, elements reals i jocs interactius, els visitants s’han endinsat en el món de la fruita trencant certs tòpics que arrossega el sector i posant en valor una feina fonamental en l’economia de Ponent com és la pagesia.

Al final del recorregut, el cuiner amb una estrella Michelin, Joel Castanyé, ha preparat dos plats amb fruita, innovadors però alhora senzills, que s’han donat a degustar als assistents: un timbal i una esferificació de pera.

Presentació de l'espai Cosmofruita ©Afrucat

Montse Baró Vilà, presidenta d’Afrucat: “Ens trobem en una societat que cada cop està més allunyada del món rural i ens interessa apropar el sector primari a la gent i, especialment, fer que el nostre sector sigui atractiu per als joves i que el considerin com una opció de vida, de treball i de futur”. “En cada decisió de compra podem ajudar la pagesia, hi ha molt camí a recórrer perquè ens trobem lluny del consum de les 5 racions de fruites i verdures diàries que recomana la OMS”.

Joan Talarn i Gilabert, president de la Diputació de Lleida: “He trobat que l’espai és magnífic i crec que és una demostració del que no em canso de repetir, que som una terra d’oportunitats i que Afrucat les ha sabut aprofitar”.

Félix Larrosa i Piqué, alcalde de Lleida: “He gaudit i he après coses, sobretot com es pot valoritzar el preu d’una fruita quan la podem convertir en una fruita esferificada i ens la mengem en un restaurant. El preu segur que no és el mateix”.

Pere Aragonès i Garcia, president de la Generalitat de Catalunya: “El Cosmofruita reivindica i posa en valor un sector clau per Catalunya”. “Aquest Centre es convertirà en un referent formatiu de la ciutat de Lleida i sectorialment en un referent de l’àmbit de l’alimentació del país”. “És un espai que contribuirà a divulgar les propietats de la fruita de casa nostra, de proximitat, i a posar en valor el pes econòmic i social de la pagesia”.

El Cosmofruita començarà a funcionar a ple rendiment el proper curs 2024/25 amb visites d’escolars i de col·lectius professionals. Aquests mesos de juny/juliol s’han obert les portes a professionals de l’ensenyament de primària i de secundària de la demarcació de Lleida per incloure les activitats que ofereix el Cosmofruita en els calendaris del curs vinent dels seus respectius centres. El Cosmofruita te un discurs flexible que està pensat per acollir visites de diferent tipologia i edat però, Afrucat considera que les edats en que se’n pot treure un màxim rendiment és entre els 10 i 13 anys que es correspondrien a 5è i 6è de primària i 1r i 2n de l’ESO.

El Cosmofruita

El Cosmofruita és un projecte formatiu per a joves i adolescents però també per a famílies i grups socials interessats en l’agricultura, la sostenibilitat, l’economia circular i el malbaratament alimentari. Es planteja com un espai de reflexió, facilitador d’informació veraç, transformador de perspectiva i creador de criteri per a que les futures ciutadanes i ciutadans del nostre país tinguin una aproximació real a la importància del territori, el manteniment del medi i el consum local.

La seva missió principal és la de recuperar el coneixement del sector primari i valoritzar uns productes, unes professions i un estil de vida que defineix el nostre territori tot entenent la importància de la producció local i de proximitat en la seva acció de preservar les tradicions, i en la seva vessant més sostenible de minimització d’emissions de CO2, protecció de la biodiversitat, manteniment de l’economia i fixació de la població.

Però també és un espai polivalent obert a la societat amb usos complementaris per incloure el màxim de perfils socials en aquesta tasca divulgadora, així s’han previst els mateixos tallers, visites i conferències per diferents col·lectius: AFAs, col·legis professionals, associacions, alumnes universitaris, professorat o col·lectius sanitaris.

Comparteix

També t'interessarà