Lleida multiplica per quatre els ajuts econòmics a famílies per a aliments durant el confinament

ACN
Publicat: 
30-06-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida multiplica per quatre els ajuts econòmics a famílies per a aliments durant el confinament
  • Lleida multiplica per quatre els ajuts econòmics a famílies per a aliments durant el confinament
  • Lleida multiplica per quatre els ajuts econòmics a famílies per a aliments durant el confinament

L'Ajuntament de Lleida ha destinat 107.000 euros a ajudes econòmiques a famílies per a aliments durant el confinament una xifra que multiplica per quatre la del mateix període de l'any passat. Entre el 14 de març i el 21 de juny, ha concedit 339 ajuts per a alimentació que han beneficiat a 1.122 persones, 512 de les quals són menors. Així ho ha dit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la inauguració d''Àgora de Lleida', les jornades de debat organitzades per la Paeria amb la voluntat d'analitzar les oportunitats i aliances per a la ciutat en l'etapa post-covid. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat la necessitat de posar en valor tot el talent de la societat catalana en aquesta etapa de represa.
Aquest dimarts i dimecres se celebra l'Àgora de Lleida. Oportunitats i aliances per a la ciutat post-covid', unes jornades amb l'objectiu d'analitzar i debatre, amb profunditat i veus autoritzades de diferents àmbits i sectors, com ha de respondre la ciutat, quins nous mecanismes s'han de posar en marxa i quines són les transformacions a llarg termini que deixa com a aprenentatge la crisi de la covid-19 des d'una visió transversal.

Torra: "En aquesta etapa de represa volem construir un futur que ens porti a un nou país"

Durant la inauguració d'aquestes jornades, que se celebren telemàticament, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que en l'actual etapa de represa "no volem reconstruir res, cap model passat, sinó que volem construir un futur disruptiu que ens porti a un nou país". Torra ha insistit que "ara més que mai és necessari tot el talent de la societat catalana per tirar endavant aquesta fase de represa". Per la qual cosa ha posat en valor iniciatives com l'Àgora de Lleida, que "pretenen buscar oportunitats, aliances i debats sobre aquest futur".

El president de la Generalitat també ha posat de relleu que "la tragèdia que hem viscut aquests mesos ens dona una sèrie de lliçons", entre les quals ha destacat que comporta "un canvi de valors". Perquè, ha dit, "sabem que hem de cuidar les persones que ens cuiden a nosaltres per poder fer les nostres feines i això és un canvi de paradigma molt important". També ha remarcat que hi haurà altres "canvis profundíssims d'estructures, com la salut i tot l'àmbit sociosanitari". "Avui sabem que no podem gestionar les residències com ho hem fet fins ara i convé que estiguin molt més integrades a l'àmbit de Salut", ha conclòs.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha remarcat que l'Àgora de Lleida' pretén ser un espai de debat i "per treballar plegats pel futur de la ciutat i la seva ciutadania". Pueyo ha posat de relleu que la crisi del coronavirus ha comportat "una reacció solidària i generosa de la ciutadania, que ha tingut en general un comportament exemplar" i n'ha destacat la capacitat d'autoorganització com ha quedat palès amb les 675 persones que es van inscriure a la Xarxa de Solidaritat Lleida.

Pueyo també ha dit que la crisi de la covid-19 ha obligat a revisar el Pla d'Acció Municipal (PAM), que el govern municipal preveia presentar a l'abril, per adaptar-lo a la nova situació, i també ha dit que s'hi podran incorporar projectes i propostes sorgides d'aquestes jornades. Així, ha assenyalat que segurament Àgora de Lleida' tindrà continuïtat i que s'organitzaran més trobades com aquesta.

La Paeria quadruplica els ajuts per a aliments a famílies durant el confinament

L'alcalde ha repassat algunes de les conseqüències que ha deixat la pandèmia com ara les 349 persones que han traspassat durant el confinament a la regió sanitària de Lleida, les 30.337 treballadors afectats per ERTO i l'increment del 25,55% del maig, en relació amb el mateix mes del 2019. Així mateix, ha destacat que s'han quadruplicat les ajudes a famílies per a aliments concedides durant el confinament i l'estat d'alarma, que sumen 107.000 euros. En concret, se n'han concedit 339 i han beneficiat a 1.122 persones, 512 de les quals són menors.

Miquel Pueyo ha defensat que les polítiques de l'etapa post-covid han d'anar encaminades a reduir les desigualtats socials i econòmiques existents i, així, ha dit que "la millor política social és la recuperació econòmica". En aquest sentit, ha explicat que l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO) ha contribuït a la inserció laboral de 432 persones en aquest període. Però també ha ressaltat les polítiques d'educació, de promoció econòmica i la sostenibilitat, com a altres prioritats de la ciutat.

Talarn defensa que Lleida ha de ser una "capitalitat còmplice amb el territori"

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que aquesta nova etapa ha de venir marcada pels principis de "transparència, equitat i solidaritat" i que la prioritat de les institucions ha de ser evitar que "els més dèbils surtin encara més dèbils". Talarn ha afirmat que la ciutat de Lleida ha de jugar un paper de "capitalitat còmplice amb els municipis, des de la plana fins al Pirineu", esdevenint "un referent real del territori".

Àgora de Lleida

'Àgora de Lleida. Oportunitats i aliances per a la ciutat post-covid' són unes jornades de debat organitzades per la Paeria, amb el suport de la Diputació de Lleida, amb la voluntat d'analitzar les oportunitats i aliances per a la capital del Segrià en l'etapa post-covid. Aquestes jornades es desenvolupen durant dos dies en què intervindran diferents experts i professionals de diferents àmbits en diferents ponències dividides en quatre eixos de treball com són governança i excel·lència operativa; imatge, projecció i promoció de la ciutat; igualtat, diversitat i inclusió, i emergència climàtica i sanitària.

Entre altres, hi participaran l'epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla; l'economista, Oriol Amat; el filòsof Xavier Antich; la dramaturga Simona Levi; la coordinadora d'investigacions del CIDOB, Blanca Garcés; la sociòloga urbana Blanca Valdívia; la biòloga Marga Parés; la directora d'Energia i Qualitat Ambiental, Cristina Castells; la doctora en Economia, Àngels Cabasés; el periodista i activista social, David Fernández; la consultora Marta Grañó; la politòloga i doctora en sociologia, Mariona Lladonosa, i la periodista Joana Soto. Les jornades se celebraran telemàticament i es podran seguir en streaming i participar-hi amb propostes, també presencialment des de la Llotja.

Els ciutadans que ho desitgin poden seguir i participar-hi per dues vies: presencial i virtual per streaming al web agoralleida.paeria.cat. Per les persones que no disposin de connexió a internet o vulguin seguir les taules rodones d'una manera més analògica s'habilitarà una sala al Palau de Congressos la Llotja. Tots els ciutadans podran fer-hi aportacions per mitjà del formulari del web i també als telèfons 973 700 308 i 973 700 301.

Per la seva banda, els grups municipals del PSC i del PP han declinat la seva participació en les jornades. Els socialistes consideren que "l'escenari plantejat pel govern de la Paeria no afavoreix la recuperació de la ciutat i, a més, no compleix amb els principis de pluralitat, transparència ni tampoc de participació".
 

Comparteix

També t'interessarà