Lleida presenta un projecte de més de 8 milions d’euros per digitalitzar la gestió de l’aigua
Lleida ha sol·licitat una subvenció de 8.249.501 euros per a la modernització i millora dels serveis municipals d’aigua en el marc de la primera convocatòria de subvencions per a projectes de digitalització del Cicle de l’Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica. Així ho han anunciat avui en roda de premsa l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el regidor de Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i el representat d’Aqualia, Joan Casanovas.
El paer en cap ha explicat que "totes aquestes actuacions incloses en el projecte suposaran importants millores per a tots els ciutadans i tindran un impacte directe en l’eficiència i la sostenibilitat, ja que es redueix el consum d’aigua i el consum energètic i les pèrdues a les xarxes de subministrament".
Per la seva banda, el regidor de Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha destacat que “en els propers anys l’aigua serà un dels elements claus perquè és, cada vegada, un bé més preuat”. “Les millores a la xarxa d’abastament de les ciutat són fonamentals per fer un ús responsable i eficient de l’aigua. Que siguem capaços de tenir tota la xarxa sensoritzada permetrà una resposta molt més ràpida a les fuites d’aigua i suposa una millora considerable per a l’usuari final”.
El projecte, elaborat per Aqualia, impulsa l'ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l'aigua, un fet que permetrà millorar-ne la gestió, augmentar-ne l'eficiència, reduir les pèrdues a les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals, tal com estableix la convocatòria.
En total, Aqualia proposa un total de 840 actuacions a les instal·lacions d'aigua potable, i clavegueram, com la instal·lació de comptadors intel·ligents, sistemes de telecontrol de les instal·lacions, sectorització de les xarxes, millores tecnològiques de cartografia i sistemes de control de la qualitat d’aigua en temps real, entre moltes altres. Totes elles basades en la modernització i la digitalització.
La telegestió és la base del projecte de digitalització del procés de l’aigua. “Es busca monitoritzar les diferents actuacions dins del cicle integral de l'aigua, per així poder controlar l'estat de la xarxa en tot moment, cosa que permet reduir les pèrdues, ajustant el cabal a la demanda i estar alerta davant de possibles incidències inherents a la xarxa , donant una resposta ràpida mantenint l'eficiència del procés”, ha explicat el responsable de Lleida d'Aqualia, Joan Casanovas.
Totes les tasques dins de la telegestió estan governades per intel·ligència artificial que permet que el programari faci la gestió de la manera més precisa i òptima possible. Per assolir aquest objectiu de control òptim cal disposar de la major quantitat de dades possible extretes directament de la xarxa, per a la qual cosa el projecte contempla la instal·lació de 575 sensors a les xarxes d’abastament i sanejament, controlats per més de 100 estacions remotes i la monitorització de més de 1.500 senyals que puguin aportar la informació de manera més real possible al sistema de gestió, i així el programari disposi d’una informació veraç i actualitzada per poder donar la resposta requerida.
També inclou la instal·lació de 55.445 comptadors intel·ligents que, mitjançant Intel·ligència Artificial i una plataforma multicanal, garantiran una gestió intel·ligent i eficient del cicle de l'aigua a Lleida. “Observant les pujades o baixades brusques de consum, es detecten fuites, parades o avaries a les instal·lacions, evitant pèrdues d'aigua i els seus alts costos associats. La gestió de les alarmes i l'anàlisi de les dades possibiliten augmentar l'eficiència de la xarxa i treballar en la millora continuada del rendiment hidràulic”, ha explicat el responsable de Lleida d'Aqualia.
A més, aquest sistema té molts avantatges per als usuaris. Permet la lectura del comptador sense necessitat d’accedir a la comunitat o l’habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. També detecta si hi ha una fuita interior a l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries a les seves instal·lacions. A més, els ciutadans poden conèixer el seu consum diari des de l'aplicació Aqualia Contact per a telèfons mòbils, controlant així el consum del seu habitatge, fins i tot quan no hi resideixin.
Altres actuacions previstes en el projecte que opta a la subvenció europea són la instal·lació de més de 25 punts de control del sobreeixit al medi de la xarxa de clavegueram, 27 equips de monitorització energètica, 18 punts de control de la qualitat de l’aigua en temps real i 55 punts de monitorització de pressions.