Lleida produirà enguany un 5,7 per cent més d'ametlla

REDACCIÓ
02-07-2020
  • Lleida produirà enguany un 5,7 per cent més d'ametlla

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 5,7 per cent en la producció d’ametlla a la província de Lleida, que situaria en les 3.815 tones en gra, davant les 3.608 de la campanya anterior. Aquest increment es deu fonamentalment a la progressiva entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu, que es preveu que continuïn fent créixer el potencial productiu els pròxims anys.

En el conjunt de Catalunya, la FCAC preveu que el creixement de la producció sigui d’un 11,8%, fins a 6.737 tones en gra.

Gelades han reduït la producció en especial en finques que es conreen sense regadiu

Malgrat el creixement global fruit del regadiu i de les noves tècniques de cultiu, s’ha de tenir en compte que a les zones de secà ha tingut lloc un lleuger retrocés del potencial productiu. Durant l’hivern passat hi va haver gelades, no generalitzades però localment importants, que van afectar especialment varietats de floració primerenca.

En algunes zones, també s’ha observat mal quallat del fruit i danys per Monilia spp a causa de les elevades precipitacions durant bona part de la primavera.

La FCAC ha fet una depuració de dades i de metodologia per fer les seues previsions. D’aquesta manera es conclou que, de les 33.581 hectàrees d’ametllers declarades, 4.204 no es consideren productives perquè la seua edat de plantació és inferior a quatre anys en regadiu i cinc en secà. De les 29.377 hectàrees productives d’ametlla a Catalunya, un 78,1 per cent són en secà però, per primer any de forma molt evident, és la producció provinent del regadiu la majoritària, ja que representa el 58 per cent del total. Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, diu que “es va consolidant l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu a Catalunya”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?