Lleida recorda la memòria del setge i el saqueig del 1707 dins dels actes de la Diada

REDACCIÓ
Publicat: 
11-09-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida recorda la memòria del setge i el saqueig del 1707 dins dels actes de la Diada
  • Lleida recorda la memòria del setge i el saqueig del 1707 dins dels actes de la Diada

Lleida ha tornat aquesta pasada nit la mirada enrere cap a un dels seus episodis més tràgics, el setge i saqueig de la ciutat el 1707 durant la Guerra de Successió, gràcies a la ruta guiada “Memòria de la caiguda de Lleida durant la Guerra de la Successió. Ruta històrica 1707", inclosa dins dels actes de commemoració de la Diada de l’Onze de Setembre.

L’activitat, que ha reunit al voltant d’unes 300 persones, ha estat conduïda per l’historiador Josep Tort, que ha fet un repàs per totes les claus d’aquell conflicte d’abast internacional, que va tenir a la ciutat de Lleida el seu punt neuràlgic a finals d’estiu i la tardor de 1707, i que ja havia tingut un precedent important durant la Guerra dels Segadors. La ruta s’ha iniciat a la Seu Vella i ha conclòs al costat de l’edifici del Roser, al carrer Cavallers un dels símbols d’aquells fets pel seu saqueig i la mort de centenars de lleidatans que hi estaven refugiats. L’activitat ha conclòs amb una petita actuació del cantautor Xavier Baró.

La regidora d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes, Sandra Castro, ha destacat a l’inici de l’acte que la Diada és una data per la memòria i que la ruta guiada d’avui es tracta del quart itinerari de memòria que organitza l’àrea de Drets Civils de la Paeria, en col·laboració amb el Centre Excursionista de Lleida, sempre amb molt èxit de públic. “Com les altres activitats que fem, el que busquem és tancar ferides, reparar i mantenir el record d’aquella gent que ha viscut temps foscos i lluitat per uns ideals”, ha afirmat.

L’acte també ha comptat amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, qui ha agraït als assistents la participació en la ruta, així com dels regidors Jordina Freixanet, Jaume Rutllant, Montse Pifarré, Ignasi Amor, Anna Campos, Paco Cerdà, Marta Gispert i Elena Ferre.

Fins a les 11 d'aquest matí, el vestíbul del Roser romandrà obert perquè les persones i entitats culturals, cíviques i polítiques de la ciutat que ho desitgin puguin fer la tradicional ofrena floral. 

Comparteix

També t'interessarà