Lleida recorda la riuada del 1982

REDACCIÓ
Publicat: 
02-11-2022
Actualitzat: 02-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida recorda la riuada del 1982
    Peu de foto: 
    Mario Gascón / Ajuntament de Lleida
  • Lleida recorda la riuada del 1982
    Peu de foto: 
    Mario Gascón / Ajuntament de Lleida

Lleida recorda la riuada del 1982, un fet que va marcar la història de la ciutat del que ara es compleixen 40 anys. La Paeria commemora aquest aniversari amb diferents actes: una exposició commemorativa, un acte central el 6 de novembre, visites guiades amb diferents itineraris i la celebració de l’Intangible. Festival d’Art_Tecnologia que té l’aigua com a eix temàtic.

El paer en cap, Miquel Pueyo, que ha presidit la presentació de les diferents activitats que es duran a terme, ha posat de relleu que “fa 40 anys una gran riuada va trasbalsar totalment la ciutat. El seu record encara és ben viu a la ciutat: nombrosos ciutadans en recorden l’experiència, el soroll de l’aigua, l’impacte en els barris més propers al riu. I el seu impacte va suposar un punt d’inflexió en la relació de la ciutat amb el riu. Anys més tard es va construir la canalització del riu, avui eix central de la ciutat, i els diversos ponts i passarel·les per comunicar els dos marges de la ciutat en el tram urbà, i en la conservació dels espais naturals del terme municipal, com el Parc de la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea o els darrers anys el Camí del Riu”.

Entre els actes gratuïts que ha preparat l’Ajuntament de Lleida coincidint amb aquest aniversari hi ha una exposició commemorativa que amb imatges dels fets que se situarà a la plaça Paeria i als baixos de l’Ajuntament, que, com moltes altres zones properes al riu, van quedar totalment inundats aquells dies. L’exposició comptarà amb un documental que recull el testimoni de persones de diferents àmbits que ho van viure en primera persona, com ara veïns, personal de salvament, personal municipal... L’exposició recull imatges antigues conservades a l’Arxiu Municipal, a l’Arxiu Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i als fons del diari Segre. L’exposició es podrà visitar del 6 al 27 de novembre, amb entrada gratuïta.

El dia 6 de novembre hi haurà un acte central de record que comptarà amb una conferència de Carles Balasch i la projecció del documental dels testimonis de la riuada. Aquest acte tindrà lloc a la Llotja a les 12.00 hores.

Paral·lelament, s’han previst uns itineraris per la ciutat des de diferents punts de vista, els dissabtes següents, per explicar les conseqüències de la riuada. Seran les rutes del dissabte 12 de novembre, titulada “Les restes arqueològiques de la canalització”, a càrrec de l’Arxiu Arqueològic, que consistirà en un recorregut per les restes arqueològiques localitzades durant les obres de la canalització del riu Segre, que van aportar molta informació sobre la ciutat, el pont Vell i l’antic barri de Cappont. La segona serà el dissabte 19 de novembre amb “El riu Segre avui: aspectes ambientals”, a càrrec de l’àrea de d'Ecologia i Sostenibilitat, en aquest cas al llarg del parc de la canalització, on s’explicarà l’impacte ambiental de l’actuació, l’estat actual del riu i la flora i fauna del parc, i la relació amb els espais no urbans, com la Mitjana i el Camí del riu. I la darrera serà el dissabte 26 de novembre amb una visita guiada a l’exposició i recorregut pels espais de la riuada, a càrrec del Museu de l’Aigua, que inclourà els espais afectats per la gran riuada de 1982, a l’entorn de la rambla Ferran, pont Vell i Camps Elisis. Totes les rutes son gratuïtes i començaran a les 11.00h.

El nou festival Intangible té com a eix temàtic l’aigua, i algunes de les activitats s’han plantejat en relació amb la commemoració de la riuada i la relació de la ciutat amb el riu Segre. Les activitats relacionades són la visita “Lleida amb ulls d’ocell” del dissabte 5 de novembre, a les 10.30h, a càrrec d’Olga Paz i Oscar Navasa i Drone: Bird eye Works, davant de l’Espai 1. INTANGIBLE. Seu principal (av. Blondel 40). Es podrà veure el riu i la ciutat des de l’aire, combinant imatges antigues amb els del dron i les explicacions dels guies. El diumenge 6 de novembre, a les 11.30h, hi haurà un “Concert fluvial al riu Segre”, a càrrec d’Agnès Pe, a la passarel·la del Liceu Escolar sobre el riu Segre, amb sons captats directament al riu. I finalment, el plat fort del mateix diumenge amb 3 passis a les 20.00 h / 20.45 h / 21.15 h del “Vídeo Mapping. Commemoració dels 40 anys de la riuada”, a càrrec del Col·lectiu Telenoika, i precedit per vídeo mapping realitzat per alumnes d’EPS-UdL, projectat a la façana del Palau de la Paeria de l’av. Blondel. El mapping s’ha creat a partir d’imatges històriques procedents de l’Arxiu Municipal i altres fons, i fomenta la creativitat i les noves tecnologies.

“Han passat 40 anys, però va ser un fet que va marcar la ciutat de Lleida i encara el seu record és ben viu en la memòria col·lectiva”, ha conclòs l’alcalde.

Comparteix

També t'interessarà