Lleida signa l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030, un compromís pel desenvolupament sostenible

REDACCIÓ
Publicat: 
14-04-2023
Actualitzat: 14-04-2023 13:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Lleida signa l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030, un compromís pel desenvolupament sostenible
  Peu de foto: 
  Diputació de Lleida
 • Lleida signa l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030, un compromís pel desenvolupament sostenible
  Peu de foto: 
  Diputació de Lleida
 • Lleida signa l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030, un compromís pel desenvolupament sostenible
  Peu de foto: 
  Diputació de Lleida
 • Lleida signa l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030, un compromís pel desenvolupament sostenible
  Peu de foto: 
  Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha signat l’adhesió de la Diputació a l’Acord Nacional per l’Agenda 2030, que proposa una visió compartida sobre com contribuir a avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i defineix el rol i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya (sector públic; àmbit empresarial, sindical i professional; universitats i centres de recerca; societat civil organitzada i ciutadania) per crear “un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la natura”, i “fer de Catalunya i el món un lloc millor l’any 2030”.

L’acte de signatura s’ha celebrat a l’auditori del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya després de la 5a sessió plenària de l’Aliança Catalunya 2030, amb el president i el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Ramon Roca i Arnau Queralt, respectivament. També s’hi han incorporat de bell nou el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i l’Ajuntament de Guissona, representat per l’alcalde Jaume Ars. L’Aliança compta ja amb 75 membres compromesos amb els ODS aprovats per les Nacions Unides.

Amb aquesta signatura, la Diputació de Lleida formalitza el compromís per treballar conjuntament des de la demarcació de Lleida, Alt Pirineu i Aran perquè la Catalunya del 2030 sigui sostenible i resilient al canvi climàtic, oberta al món, més justa i igualitària, solidària, diversa, integradora i garant dels drets humans i de la pau.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afegit que tota la societat catalana, des del Govern fins a la ciutadania, les administracions locals, el món empresarial i la societat civil organitzada, se sent interpel·lada per l’Agenda 2030, i ha assegurat que “ja són moltes les organitzacions públiques i privades que estan  treballant per assolir els ODS i és per aquest motiu que a la Diputació de Lleida volem compartir la feina feta i la que farem per tal de multiplicar-ne els resultats, aportant els compromisos que hem adoptat amb els ODS, i que amb aquesta adhesió compartirem amb els membres de l’Aliança Catalunya 2030”.

La creació de l’Aliança Catalunya 2030 respon al mandat del Parlament de Catalunya d’impulsar una aliança d’actors públics i privats que, ha­vent subscrit l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, contribueixin a la localització a Cata­lunya dels ODS per mitjà de compromisos concrets. El Govern va aprovar l’Acord nacional per a l'Agenda 2030 el 18 de febrer de 2020, un document que ofereix una visió compartida sobre com contribuir a avan­çar en la consecució dels ODS i que defineix el paper i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya per assolir-los.

L’Agenda 2030 s’estructura en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, que s’integren en 5 àmbits: les Persones, el Planeta, la Prosperitat, la Pau i les Aliances per assolir aquesta agenda. Joan Talarn ha explicat que, en el cas de la Diputació de Lleida, “hem assumit el rol d’impulsar la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran cap a un model d’economia verda i circular, capaç de contribuir de forma activa a l’assoliment de més de la meitat dels ODS, però també capaç de desenvolupar respostes efectives a les nostres problemàtiques socioeconòmiques. I ho fem, precisament,  en base al que promou l’ODS17, és a dir, buscant aliances per fer possibles els consensos necessaris per definir aquesta visió de futur compartida i les prioritats estratègiques per fer-la efectiva”.

Comparteix

També t'interessarà