Lleida té la taxa d’ocupació més alta de Catalunya, però el 15% és a temps parcial

SEGREcom
Publicat: 
01-05-2016
Actualitzat: 02-05-2016 12:05
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida té la taxa d’ocupació més alta de Catalunya, però el 15% és a temps parcial

Els treballadors, amb feina o a l’atur, estan cridats avui a celebrar l’1 de maig en un context econòmic que continua sense aclarir grans dubtes i en el qual els grans indicadors macroeconòmics comencen a posar de manifest un cert alentiment. Aquesta setmana hem conegut les dades de l’atur de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que en el cas de Lleida posen de manifest que l’atur en el primer trimestre de l’any ha crescut en 2.000 persones, però si la comparació es fa amb les mateixes dates de l’any passat, s’ha reduït en 2.300. Aquí tenim les primeres llums i ombres del mercat de treball de Lleida, que d’acord amb les dades d’Estadística compta amb 33.800 parats, un 15,18% del total de persones en edat i condicions de treballar. Lleida té així el menor índex d’aturats i la taxa d’activitat més alta de Catalunya, que arriba al 79,6%, i la d’ocupació, amb un 68,4%.

Però, més enllà de les dades de l’ocupació, val la pena aprofundir en la qualitat, per a la qual cosa se solen tenir en compte aspectes com el nombre de contractes indefinits sobre eventuals, i les persones que treballen a temps parcial només ho fan unes hores del que podria considerar-se una jornada normal.

A Lleida, tornen a aparèixer clarobscurs, d’acord amb una anàlisi de Comissions Obreres, en aquest cas amb dades de l’EPA de l’últim trimestre del 2015 respecte a les mateixes dates del 2014. El 15% dels treballadors amb feina a les comarques de Ponent tenen un contracte a temps parcial, almenys sobre el paper, perquè els sindicats es queixen que en moltes ocasions les hores firmades solen diferir de les reals, amb moltes d’"ocultes".

Però, a més, la majoria de les persones que no completen la jornada habitual ho fan obligades per les circumstàncies, no perquè elles apostin per aquesta fórmula contractual. La taxa d’ocupació per hores és la segona més alta de Catalunya, només darrere de Tarragona (16,08%). Les més baixes es troben a Barcelona (14,01%) i Girona (14,69%).

Malgrat aquesta dada que podríem qualificar de negativa, Lleida té el mercat laboral més estable de tot Catalunya. Gairebé el 85% de les persones amb feina a la província tenen un contracte fix, mentre que una mica més d’un 14% està pendent de renovacions o de poder encadenar contractes. A Tarragona, que es troba encapçalant el rànquing de treball temporal, 27 de cada cent treballadors tenen un contracte temporal. Malgrat que sobre el paper la situació de les comarques de Ponent podria qualificar-se de privilegiada, cal tenir present que, com més estable és l’ocupació dels treballadors, més redundarà en la marxa de l’economia.

Qui compta amb una ocupació fixa és qui es troba en unes condicions millors per consumir, embarcar-se en la compra d’un pis o ampliar la família, per exemple, sempre en la mesura de les seues possibilitats econòmiques i personals. O dit d’una altra manera, redunda en el sector comercial o d’hostaleria, perquè aquest col·lectiu pot gastar pensant que té una estabilitat d’ingressos, dóna suport a la millora d’una piràmide poblacional que presenta seriosos riscos de futur i en la possible recuperació del sector de la construcció i immobiliari si el treballador pot embarcar-se amb certes garanties en la firma d’una hipoteca.

L’any 2015 ha sigut de recuperació econòmica, però amb la solidesa en dubte, i més aquest 2016. I ho és tant per factors interns, com la inestabilitat política, amb una nova crida a les urnes el 26 de juny, com externs, amb una Xina que s’alenteix, igual que els països emergents, però també les grans economies.

Amenaça de vaga contra la reforma laboral

El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, va afirmar ahir que no descarta que es convoqui una vaga general per derogar la reforma laboral del PP si el govern que surti de les noves eleccions generals no ho fa.

Va assegurar no es pot permetre que es "cronifiqui" la situació de pobresa que, segons ell, té molta gent treballadora. Va explicar que s’està generant més riquesa que el 2015, però ha lamentat que se l’estan quedant només "uns quants", quan s’hauria de repartir entre tota la ciutadania.

Va instar la patronal i governs a "recuperar" els drets laborals i els salaris i va asseverar que fa falta un gran acord per tornar a convocar les places de treballadors de la sanitat i de l’educació que s’han jubilat i no s’han substituït.

Preguntat en aquest sentit sobre els últims resultats de l’atur, el secretari general d’UGT de Catalunya va manifestar que són "enganyoses", perquè actualment els contractes són precaris i amb sous baixos, cosa que, segons ell, l’únic que fan és crear treballadors més pobres.

Comparteix

També t'interessarà