Llevadores de part a casa volen que el sistema públic pagui el cost del naixement domiciliari

ACN
Publicat: 
27-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Llevadores de part a casa volen que el sistema públic pagui el cost del naixement domiciliari

L'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPAC) ha reclamat que el sistema públic es faci càrrec del cost del naixement domiciliari. A més, demanen que la seva especialitat torni a ser considerada una carrera independent, al marge de la infermeria, i recuperar un col·legi professional propi. A pocs dies del Dia Internacional de la Llevadora, que es commemora el 5 de maig, la presidenta de l'ALPAC, Inma Marcos, ha lamentat que la carrera de llevadora va deixar de ser una formació pròpia per passar a ser una especialització dels estudis d'infermeria en plena dictadura, el 1953. 

L'organització fa referència a dades de l'OCDE per afirmar que a Catalunya hi ha una ràtio de 31 llevadores per cada 100.000 dones, mentre que a la resta de països europeus és de 69. Afegeix que un estudi del Col·legi Oficial d'Infermeres fet a 31 hospitals catalans mostra que al 80%, la ràtio de llevadores és insuficient per proveir un acompanyament continuat i integral a la dona.

Sobre el part a casa, consideren que tota dona hauria de tenir l'opció de poder triar les circumstàncies en les quals vol donar a llum i reivindiquen que això inclou el lloc on parir. El part domiciliari té un cost d'uns 2.200 euros, mentre que un d'hospitalari oscil·la entre els 3.000 i els 6.000, segons l'ALPAC.

Segons dades de l'organització, Catalunya és la que registra més parts planificats a casa anuals i suposen la meitat de tots els que es fan a l'estat espanyol. A Catalunya hi treballen 64 llevadores de parts domiciliaris i atenen una mitjana de 450 naixements anuals.

Comparteix

També t'interessarà