L’origen de l’agressivitat

M. CABELLO
06-06-2018
  • L’origen de l’agressivitat

Investigadors de les universitats de Lleida, la central de Barcelona i Castelló han constatat que viure en grans ciutats, consumir cànnabis o experimentar abusos durant la infantesa són alguns dels factors que afavoreixen el desenvolupament de comportaments agressius durant l’edat adulta. La investigació es basa en una primera anàlisi de 1.500 pacients d’esquizofrènia elaborat per la Göttingen Research Association for Schizophrenia, a Alemanya, i es complementa amb un estudi de la població general a Espanya. Segons explica un dels autors, el professor de la facultat de Psicologia de la UdL Jorge Moya, l’informe determina que “tant en persones sanes com en persones diagnosticades amb esquizofrènia la probabilitat de convertir-se en un adult agressiu es multiplica per deu en els grups que presenten dos o més factors de risc”. En aquest sentit, Moya apunta que els factors més significatius són el consum habitual de cànnabis o alcohol i el fet d’haver patit abusos físics o sexuals en una edat primerenca. Així mateix, en el cas dels pacients esquizofrènics s’ha detectat que l’estrès de les grans ciutats també influeix en l’aparició d’aquest tipus de conductes.

Segons va explicar Moya, els resultats “són fonamentals per detectar precoçment els comportaments violents, així com per prevenir-los mitjançant programes específics que eradiquin el consum d’aquestes drogues o els processos traumàtics durant la infantesa”.

Els abusos físics i el consum de cànnabis, factors determinants

L’investigador i professor de la facultat de Psicologia de la Universitat de Lleida Jorge Moya apunta que el consum habitual d’aquesta droga i els abusos físics durant la infantesa són determinants per a la desviació de la conducta. “S’ha demostrat que qualsevol conducta d’abús a la infantesa pot tenir conseqüències directes en el desenvolupament de l’agressivitat, sobretot en les víctimes d’abusos físics”, explica Moya, que va afegir que “amb aquest estudi també hem constatat que el consum de cànnabis entre els estudiants universitaris és habitual i preocupant”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?