L'ús terapèutic del cànnabis

REDACCIÓ - AMIC - Eva Remolina
Publicat: 
12-11-2023
Actualitzat: 26-11-2023 19:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ús terapèutic del cànnabis
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El cànnabis és una planta que ha estat utilitzada a la medicina durant segles en diverses cultures al voltant del món. Les seves propietats terapèutiques es deuen principalment als cannabinoides, compostos químics presents en la planta, com el tetrahidrocannabinol (THC) i el cannabidiol (CBD).

Els cannabinoides interaccionen amb el sistema endocannabinoide del cos humà, que està implicat en la regulació de diversos processos biològics, com el dolor, la inflamació, la resposta immunitària, l'apetit i l'estat d'ànim. Això fa que el cànnabis sigui una opció atractiva per al tractament de diverses condicions de salut. Un dels usos més estudiats del cànnabis en medicina és per al control del dolor crònic, per exemple en casos de càncer o malalties reumàtiques. A més, també s'han investigat els cannabinoides com a tractament per a l'espasticitat muscular en pacients amb esclerosi múltiple. El cànnabis també s'ha utilitzat amb èxit en el tractament de les nàusees i els vòmits associats a la quimioteràpia i a altres tractaments mèdics. Així mateix, s'ha demostrat que el CBD té efectes antiinflamatoris i pot ser útil en el tractament de l'artritis i altres trastorns inflamatoris.

Tot i els possibles beneficis del cànnabis en medicina, és important destacar que l'ús d'aquesta planta té efectes secundaris i riscos per a la salut quan s'abusa d'ella o quan s'usa de manera recreativa. És, per tant, fonamental que l'ús terapèutic del cànnabis sigui supervisat per professionals de la salut i que es tingui en compte la legislació local sobre el seu ús. Molts països han implementat ja programes que permeten l'ús controlat del cànnabis amb finalitats terapèutiques, i s'han creat productes específics com oli de CBD i medicaments a base de cannabinoides. Però com dèiem, sempre que es consideri l'ús d'aquesta substància, s'ha de fer sota la supervisió d'un metge i s'informi adequadament sobre els beneficis i els riscos associats a aquesta opció de tractament.

Comparteix

També t'interessarà