Maria Burrel: "Cal promocionar més els espais naturals de Ponent per tal de millorar la seva oferta turística i activitat econòmica"

LLEIDACOM/ Miquel de Santiago
25-04-2019
  • Maria Burrel: "Cal promocionar més els espais naturals de Ponent per tal de millorar la seva oferta turística i activitat econòmica"

Des de Lleida.com volem deixar de banda la política com a eix vertebrador d'aquesta entrevista i situar-hi la persona que hi ha darrera de la figura política. Coneixerem des d'un prisma més proper els candidats i candidates de Lleida a les eleccions generals del proper 28 d'abril, les quals configuraran els i les membres del Congrés del Diputats. Parlem amb Maria Burrel, advocada i historiadora de l'art que encapçala la candidatura de Ciutadans amb l'objectiu d'aconseguir per primera vegada representació lleidatana de la formació taronja al Congrés.

 

Qüestions personals

Amb quin color es sent més identificat? Amb el color blanc, penso que conté tots els colors i per la llum i vitalitat que transmet.

Quina afició li ocupa el seu temps lliure? M’agrada molt l’esport -de fet jugo a tennis-, llegir i passejar per la muntanya envoltat de natura. Estic posada en el món rural i adoro la pau que hi trobes.

El seu ideal de felicitat? No podria ser mancada de llibertat.

Quina qualitat aprecia més en una persona? Aprecio moltíssim la sinceritat.

Quines considera que són el seu major defecte i la seva millor qualitat? El meu major defecte podria ser la manca de paciència. Quan prenc una decisió vull que estigui feta al moment. Com a qualitat destacaria que soc molt responsable i treballadora.

Quina seria la seva major desgràcia?A nivell físic, perdre sentits com l’oïda, però sobretot la vista, seria una gran desgràcia. D’altra banda, la pèrdua d’un familiar, concretament del meu marit, la persona que estimo i que tinc al meu costat. Les persones normalment som molt egoistes, sempre volem tenir al costat allò que ens fa feliços, que ens agrada i que estimem. Soc molt positiva i penso que tot es pot superar i tirar endavant.

Com li agradaria morir? Si pogués triar, m’agradaria que fos molt ràpid, sense haver de passar una malaltia llarga. Molta gent té el tema de la mort com un tabú, però jo tinc molt assumit que aquesta forma part de la vida. Soc budista practicant i entenc la mort com un aspecte molt natural en relació a a la vida, és part d’un procés. Dit això, si pogués triar, m’agradaria poder escollir en quin moment i que fos ràpid.

El seu heroi o heroïna de ficció? Qualsevol dels herois de Marvel estan bé, però en destacaria el Capità Tro, del qual en llegia els còmics!

I la seva persona o personatge referent a la vida real? Per mi el referent podria ser el Ghandi o Dalai Lama, però aquest últim ho ha estat al llarg de molts anys a la meva vida. 

Algun projecte frustrat que li hagués agradat emprendre? Fa temps, vaig localitzar amb uns companys unes obres d’art de la Catedral Nova de Lleida, uns fragments del Cor que es van perdre. Aquests estaven en mans d’un col·leccionista particular. Vam fer una gran feina per veure si es podien adquirir per part de l’administració pública i que formessin part del fons artístic de la ciutat de Lleida. Vam treballar-hi molt, però no es va poder arribar a concretar, no vam tenir l’oportunitat de fer efectiva aquesta compra. És un projecte frustat en el qual vam treballar-hi molt i vam fer un gran estudi que no va arribar a bon port.

El seu nom preferit? Per a noia, m’agrada Anna, els noms curts i simples.

Si fos un superheroi, quin poder li agradaria tenir? M’agradaria poder tenir la capacitat de veure el futur.

Si vostè cregués en la reencarnació, en quina altra època – lloc diria que ha viscut o li hagués agradat fer-ho? De totes, totes… Estic segura que he tingut algo a veure amb el Renaixement italià. No sé si havent intervingut del moviment, però sí haver viscut el segle XIV i XV a Itàlia.

Quin hàbit, ja sigui seu o d’altres persones, no suporta? Si es pot considerar hàbit, no suporto la impuntualitat.

Un conflicte històric que mereixi la seva admiració? Quan les dones van poder anar a votar sense el permís dels seus marits. Penso que aquesta va ser una gran revolució.

Té algun lema personal? Esforçar-te per arribar i aconseguir allò que desitges.

Quin diria que és el tret principal que defineix el seu caràcter?

En destacaria la constància i el fet que soc molt dialogant.

Relació amb el territori

Del territori de Lleida, quin és el seu racó amb encant preferit? Pot mencionar-ne fins a tres si ho desitja! 

El Claustre de la Seu Vella de Lleida, el Parc Nacional d'Aigüestortes - en concret l'Estany negre- i la Roca dels Moros del Cogul a Les Garrigues.

Què ens pot dir sobre les comarques amb més problemes de despoblació?

Crec que de les comarques de la província, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà són les que més despoblació estan patint, però no en són les úniques. Pobles con Liniana, Isona i la Conca Dellà, el Castell de Mur, Rialp o Soriguera han perdut també molta població. S'ha de recolzar i incentivar la dinamització econòmica de la zona, i que projectes importants com el Doctor Music Festival es pugui celebrar en aquesta comarca.

La despoblació està empobrit aquestes comarques i s'han de prendre mesures concretes per lluitar contra aquest fet, generant oportunitats, per exemple, amb la baixada del 60% a l’IRPF de les persones residents de municipis en risc de despoblació; que els autònoms del món rural no paguin quotes durant 3 anys després de ser pares o mares; apropar l'atenció sanitària allí on no existeixi un CAP o centre mèdic proper; tancar l'escletxa salarial en aquestes zones; o potenciar-hi el turisme rural. També apostem per millorar les carreteres i el servei de transport públic per ajudar a vertebrar més i millor el territori.

Al seu parer, què sobra i què hi falta a Ponent?

Sobrar no li sobra res, al contrari, li faltaria una major promoció dels espais naturals per tal de millorar l'oferta turística i l'activitat econòmica de Ponent, apostant i potenciant l’ecoturisme, per exemple.

Quins tres esdeveniments de qualsevol àmbit (cultural, econòmic, esportiu, social, lúdic, etc) dels molts que es celebren al llarg de l’any, en gaudeix més i/o assenyalaria com els més importants?

Personalment tinc especial predilecció pel Mercat Romà de Iesso, que se celebra al juliol a Guissona; per la Festa de Moros i Cristians, que té lloc al maig després de les festes de Lleida; i per la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega. Aquest últim és un dels esdeveniments més importants, amb una trajectòria ja consolidada, que se celebra a la comarca de l'Urgell.

Pot anomenar-nos quatre sectors econòmics que, al seu parer, siguin determinants en la millora de la vertebració i prosperitat del territori?

Un dels sectors econòmics determinants seria el sector logístic, que caldria fomentar per a atreure activitat empresarial vinculada al transport de mercaderies. Un bon corredor logístic que connectés Catalunya amb Saragossa i el nord d'Espanya seria fonamental. També és bàsica la millora de la connexió amb el port de Tarragona i que Lleida també es beneficiï del Corredor del Mediterrani.

El sector del turisme li dóna un valor afegit al territori (i a la pròpia Universitat de Lleida amb el Grau de Turisme). La progressiva professionalització de les empreses turístiques i les seves plantilles és clau i determinant per a millorar la prosperitat del territori, en l'àmbit rural i en les zones de muntanya i del pirinenc de Lleida.

També la universitat, com a motor de desenvolupament i els centres de recerca i de transferència tecnològica, cohesionen i impulsen el coneixement i l'especialització. La universitat de Lleida és eix fonamental de l'economia de la ciutat i de l'entorn territorial de la província. En el seu paper d'educar, formar i investigar genera una demanda que arrossega a la resta de sectors econòmics.

El sector agroalimentari, com a sector d'activitat més important dins de l'economia de Lleida, de Catalunya i d'Espanya.  Un sector que ha de desenvolupar-se amb respecte al medi ambient, amb la visió posada en l'economia circular i la producció sostenible, puntal d'aquest sector econòmic i en el qual la petita i mitjana empresa pot créixer en el nostre territori.

Relació amb el programa electoral

En quin sector ha desenvolupat la seva vida professional?

Soc advocada en exercici des de fa 11 anys.

Amb quins tres punts del programa electoral del seu partit es sent més identificat?

El primer, convertir Espanya en el millor país del món per a les famílies. Des de Ciutadans volem ajudar les famílies amb 2 fills i monoparentals i a les famílies amb 3 fills. Tenim el compromís d'igualar els permisos de paternitat i maternitat fins a 36 setmanes, cursos d'anglès gratis al juliol i agost per a tots els nens, guarderies gratis per a totes les famílies d'Espanya i llibres de text gratis en totes les escoles públiques i concertades.

El segon; baixar els impostos a 6 milions de famílies amb fills, baixar un 60% l'IRPF a les persones que viuen en zones rurals per a combatre la despoblació, eliminar l'impost de Successions i Donacions i alliberar a les *startups d'impostos durant els 2 primers anys.

I en tercer lloc, i com no pot ser d'una altra manera per la meva professió, l'aposta per una justícia independent, àgil, moderna i eficaç. Un Poder Judicial independent i lliure d'ingerències polítiques, que passa per la reforma del sistema d'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) perquè els 12 procedents de la carrera judicial passin a ser triats directament per tots els jutges i magistrats, evitant així el control dels polítics.  La reforma de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal i l'increment dels recursos de l'Administració de Justícia per a assegurar la tutela judicial efectiva de tots els ciutadans, millorant les condicions de jutges, fiscals, lletrats i personal al servei de l'Administració de justícia i la revisió del sistema de taxes judicials perquè ningú es vegi privat de defensar els seus drets per falta de recursos i alliberarem a les pimes de pagar aquestes taxes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?