Marisa Xandri : "No es poden exigir els mateixos impostos quan no s'està exercint cap mena d'activitat econòmica"

LLEIDACOM | Noelia García
09-02-2021
 • Marisa Xandri : "No es poden exigir els mateixos impostos quan no s'està exercint cap mena d'activitat econòmica"

Marisa Xandri, amant de la música, el cinema d'intriga i la novel·la històrica és la número u de les llistes del Partit Popular de Lleida per a les Eleccions del 14-F . Va néixer a Vic el 9 de desembre de 1973 i ha viscut a Lleida des dels cinc anys. De petita somiava a ser mare d'una família nombrosa i ho ha aconseguit amb 4 fills. És al món de la política des del 2008, està decidida a fer-la servir per escoltar les peticions de la gent i millorar tot allò que estigui a les seves mans. "Estem aquí per servir, millorar, escoltar i ajudar a la gent i no per embutxacar-nos diners dels altres".


 • Tres racons preferits de Lleida, Ponent i Pirineus?

La Plaça Sant Joan perquè hi passo moltes hores per allà. També la Vall d'Aran, concretament Arties, un lloc que m'agrada molt, la Vall de Boí, la qual visito sempre que puc. 

 • Amb quin animal t'identifiques?

Amb una egua, perquè transmet una sensació de pau, tranquil·litat, serenitat…

 • Breument, com vas viure el confinament domiciliari?

A casa amb tota la família.

 • La covid-19 t'ha tocat de prop?

No, l'únic que vaig tenir a la meva filla petita confinada perquè hi havia dues companyes de la seva classe van donar positu i havíem d'estar pendents de si ella també hi donava, però finalment no.

 • Recicles a casa teva?

Sí, procurem fer-ho.

 • Quin o quina rival política convidaries a sopar a casa teva?

A qualsevol, sense cap problema.

 • Quins estudis has cursat?

Soc Llicenciada en Ciències de la Informació.

 • Quina professió has tingut o tens al marge de la política?

Jo he estat periodista i administrativa a una escola.

 • Has estat empresària o autònom?

No.

 • Has estat a l'atur i has rebut algun tipus d'ajut per desocupació?

Sí, he estat a l'atur i he rebut prestacions.

 • Quant temps fa que estàs dintre de la política?

Amb un càrrec públic des del 2010, i dins de la política un parell d'anys abans, més o menys des del 2008.

 • Has estat escollit anteriorment per algun altre càrrec polític?

Sí, del 2010 al 2017 vaig ser diputada al Parlament i des del 2019 fins al dia d'avui regidora a l'Ajuntament de Lleida.

 • Com i per què vas entrar en política?

Vaig entrar-hi per defensar els principis de la ciutadania, amb la voluntat d'escoltar i servir.

 • Un dels vostres lemes de campanya és "Una Catalunya millor". Que oferiu com a partit per aconseguir aquesta millora?

Tal com està la situació no crec que calgui fer gaire cosa perquè Catalunya vagi millor. Després de deu anys de governs independentistes que només han portat la ruïna econòmica a Catalunya i la manca de convivència entre nosaltres, crec que és fàcil aconseguir una Catalunya millor, una comunitat que sigui capdavantera, oberta al món i que torni a ser un dels motors econòmics d'Espanya tal i com ho havia estat. Per això, nosaltres proposem una revolució fiscal en el sentit que cal rebaixar impostos. Catalunya és la comunitat amb els impostos més alts, a més amb 15 tributs propis.

Pel que fa a la situació de pandèmia, hem d'aconseguir aquest equilibri entre sanitat i economia. No pot ser que s'estigui restringint tant l'activitat a la restauració, al comerç o a l'esport, perquè no morirem de Covid, però sí de gana... Els horaris aplicats per a la restauració no han estat encertats, i, de fet, no hi ha cap informe que avali aquestes mesures. Nosaltres ampliaríem els horaris per aconseguir dinamitzar l'economia per no acabar en la misèria més absoluta.

 • Totes aquestes queixes se sumen a l'opinió pública que expressa la seva oposició a les eleccions...

Totalment d'acord. És normal que hi hagi un rebuig de les mesures aplicades i les eleccions perquè és contradictori. Amb el tema de l'esport, per exemple, no puc entendre que els nens no puguin anar a entrenar sense que hi hagi un informe que justifiqui que és una activitat amb focus de contagi. Aquest fet els afecta tant físicament com psicològicament, perquè l'esport forma part del desenvolupament.

 • Com creus que la gent podria recuperar la confiança amb els i les polítiques?

Quan els polítics que governen es dediquin als problemes reals de la gent i s'oblidin de debats estèrils que l'únic que han fet és enfonsar l'economia, deslegitimar les institucions i dividir la societat. És a dir, quan aquests polítics es tornin a dedicar als problemes reals de la gent, penso que podrem tornar a confiar en ells. A mi em fa ràbia, i no és gens just quan a tots els polítics que estem a l'oposició ens fiquen en el mateix sac, i ens assenyalen com els que estan governant. Ara hi ha uns responsables que els hi ha tocat governar, i per tant, les decisions que es prenen vénen d'aquí, i l'oposició fa la seva tasca.

 • Què canviaries del teu partit?

La forma de comunicar. És un tema que diem sempre. Crec que el Partit Popular, a diferència d'altres partits, no té aquest element de vendre's o fer-se propaganda a si mateixos, no ho sabem fer. Hi ha molta feina que no es veu i crec que no la transmetem adequadament. Als mitjans, per exemple, sempre surten els defectes que té el PP, però la feina i el treball del dia a dia no s'hi reflecteix. 
Per tant, crec que en clau de comunicació ens hem d'espavilar molt més, Hem fet un salt molt gran en xarxes socials, però evidentment s'ha de tenir em compte que no tothom les fa servir i hem d'estar molt més presents a la resta de mitjans per poder arribar a tothom.

 • Sempre és més fàcil destacar el més dolent que les accions positives...

Claríssimament, però depèn del partit… Es nota molt amb el tema de les corrupcions. Evidentment és aplicable a tots els partits, però amb el Partit Popular s'han passat, suposo que per interessos... Crec que altres partits també porten cua en aquestes qüestions i segurament molta més que el Partit Popular.

 • Ara que el cas Bárcenas torna a l'agenda pública, creus que pot afectar el Partit Popular en les eleccions?

Jo confio que no. Jo no tinc res a veure amb el senyor Bárcenas i companyia. Crec que ja ha estat jutjat i condemnat, per tant ja no hi ha res més a dir. Si els mitjans de comunicació volen continuar donant veu a un senyor que ja ha estat condemnat, és buscar on no hi ha. Ha de complir condemna i que ens deixi en pau als que estem treballant pels nostres principis i per millorar la societat.

El Partit Popular ha fet molta neteja, i actualment no té res a veure amb la imatge del PP de fa uns anys. Pablo Casado ha renovat totalment els equips, i tenim a l'Alejandro Fernández com a candidat per a la Generalitat, un molt bon candidat, amb una molt bona manera de treballar. Al cap i a la fi, estem aquí per servir, millorar, escoltar i ajudar a la gent i no per embutxacar-nos diners dels altres.

 • En quin altre partit podries haver militat?

En cap altre. Ni que hagués militat ni que militaré. Jo sempre m'he identificat amb el Partit Popular, hem comès els nostres errors com molts altres, però comparteixo les ideologies, els valors i els principis al cent per cent. Sempre pot haver-hi alguna cosa que no tant, però en general comparteixo totalment.

 • Quina creus que pot ser la teva major aportació a la província de Lleida?

Ens trobem en una situació totalment excepcional, i en aquestes circumstàncies el que s'ha de fer és reforçar el sistema sanitari. Això implica lluitar perquè arribin les vacunes tan aviat com es pugui i donar el valor que mereix la sanitat de Lleida, que es troba infravalorada a la resta de Catalunya.

Per altra banda, donar oxigen econòmic als sectors més afectats per la pandèmia amb l'exempció d'impostos. Nosaltres sempre repetim "ingressos 0 impostos 0". No es pot exigir que es paguin els mateixos impostos quan no s'està exercint cap mena d'activitat, i no només a escala autonòmica, sinó també local i estatal. No pot ser que pugi la quota d'autònoms si no s'està rebent cap ingrés!

En general, cal destinar més recursos tant a la sanitat com a altres sectors a través de baixada d'impostos, i ajudes directes. Sobretot, cal desburocratitzar totes les gestions a l'hora de fer aquests tràmits, perquè no pot ser que les ajudes que es van demanar al juny i juliol arribin ara, la gent les necessita ja. Hi hauria d'haver una finestreta única que gestionés tot això per anar molt més ràpid.

 • Quins temes consideres importants per treballar i millorar el territori?

Despoblament del territori i centralisme tant català, com provincial i comarcal. 

Lleida pateix un desequilibri territorial evident que cap dels governs que hem tingut a Catalunya ha estat capaç de passar-li remei. A més, hi ha un desequilibri entre la capital de la província i els municipis d'aquesta, i s'ha fet més evident durant els mesos de pandèmia, s'han pres decisions sense tenir en compte les característiques ni la veu del territori, i aquest fet ens ha perjudicat molt. Per evitar aquest despoblament, el PP pensa que el primer que s'ha de fer és escoltar a la gent i atendre a les seves demandes.
Vull explicar un exemple, que ho justifica i només hem defensat el PP i Ciutadans. Fa uns mesos es va aprovar al Parlament l'Agència de la Natura, no és pas una qüestió política, sinó una agència que es va aprovar a banda o a esquena del territori. Aquí hi havia representats diferents municipis, 5 consells comarcals, i fins i tot la Diputació de Lleida. Tots ells es van manifestar en contra d'aquesta Agència de la Natura, però s'ha aprovat amb els vots de tots els partits polítics. Amb això vull dir que hi ha un intervencionisme municipalista per part de Barcelona, i no s'escolta a la gent.

S'ha de donar molt més suport al sector turístic. Les comarques de muntanya estan patint molt els efectes de la pandèmia. És un sector que s'ha vist molt agreujat i s'ha d'apostar per ajuts directes perquè no acabin d'abaixar persianes per sempre.

Per altra banda, la industrialització és un tema molt important. Les terres de Lleida disposen de molt sòl per poder industrialitzar i pensem que cal que els actuals polígons estiguin en condicions i disposin dels serveis bàsics. També ha d'haver-hi una simplificació dels tràmits administratius per ampliacions o noves implantacions de negoci, i preus del sòl competitius.

També s'hauria de donar molta més importància al sector agroalimentari, un àmbit en el qual Lleida és puntera. S'haurien d'escoltar les demandes del sector i modernitzar, per exemple el Canal d'Urgell. Nosaltres proposem que s'implementi la xarxa del canal Segarra-Garrigues, que el govern encara no l'acabat i als pagesos els hi falta molt perquè els hi arribi l'aigua que necessiten.

Mobilitat territorial

Per altra banda, s'han de destinar molts més recursos als temes d'infraestructures i comunicacions. Nosaltres apostem per una xarxa ferroviària com Lleida es mereix , com ara un pla de rodalies. Demanem un esforç a les administracions perquè col·laborin entre elles per tal que facin un pla de rodalies que sigui fruit de la demanda del territori.  

Som molt conscients que això val molts diners, i que aquest projecte es podia presentar ara amb els fons europeus, fent un pla que compleixi els requisits. És una oportunitat d'or perquè una part d'aquests fons es puguin quedar aquí i invertir-los en una xarxa ferroviària.

Independència de Catalunya

Portem 10 anys amb el monotema dels discursos independentistes. Cada dia hem esmorzat, dinat i sopat amb el procés i hem vist quines són les conseqüències d'aquest discurs. És una dècada perduda per Catalunya. No s'han preocupat pels problemes de la gent, per això s'ha perdut la confiança. A sobre, ens estan venent fum, i estan fent mal bé la nostra comunitat autònoma portant-la a la ruïna.

Hi ha una manca de seguretat jurídica i sociopolítica que en cap cas afavoreix al clima perquè vinguin noves empreses. A més, hi ha molta pressió fiscal i elevats impostos que fa que moltes empreses marxin d'aquí. És tan senzill com que tenim la Franja a 20 km i les empreses canvien la seva seu fiscal de Catalunya a l'Aragó.

En aquests moments l'important és gestionar aquests temes econòmics molt més que fer debats estèrils que no porten a cap lloc. El Partit Popular és l'únic que ha demostrat que pot fer-ho , donat que ha tret a Espanya de tres crisis. En el moment que l'economia espanyola s'ofega, la gent vota al PP. Llavors ens veiem obligats a fer retallades i tornem a ser els dolents, però és que la situació nefasta la deixa el partit socialista. El PP ha demostrat que sap gestionar l'economia, disminuir l'atur i donar facilitats a empreses i autònoms per crear més llocs de treball. A les comunitats autònomes també hem demostrat que ho fem bé. A Galícia, on aconseguim una majoria absoluta, o a Barcelona, on es  fan manifestacions demanant una Ayuso per la ciutat. Nosaltres tenim a un Alejandro Fernández que pot fer-ho igual o millor.

No pot ser que el tema de la independència marqui l'agenda de la política catalana quan hi ha gent que el que vol és poder treballar, obrir els seus negocis, tirar endavant una família, solucionar les ocupacions il·legals...

Transparència política

Hem de ser el màxim de transparent a l'hora de fer les coses, i tractar al ciutadà com un adult. Les formacions d'esquerra i aquells que s'anomenen progressistes tenen el seu punt de cinisme quan són els primers que oculten moltes coses i ens assabentem pels mitjans de comunicació.

Moltes vegades, l'esquerra critica la dreta per aspectes que ells mateixos també apliquen. Només cal mirar els socis del govern dels socialistes, Podemos, amb els quals hi ha una diferència abismal entre el que deien abans d'entrar al govern i el que fan ara governant. Per tant, ningú no pot donar lliçons aquí, perquè transparència zero per part del govern actual, i a Catalunya també.

Fa uns dies van imputar a la presidenta de la Diputació de Barcelona, la senyora Núria Marín, un dels referents del PSC a Catalunya, i d'això pot s'ha parlat. Si arriba a ser membre del PP, hagués obert tots els telediaris i ocupat totes les portades dels diaris.

 

Comparteix

També t'interessarà