Marta Vilalta: "Entenc la política com una eina per a ser útil a la gent"

LLEIDA.COM | Laura Gómez
Publicat: 
07-02-2021
Actualitzat: 07-02-2021 12:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Marta Vilalta: "Entenc la política com una eina per a ser útil a la gent"
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

Nascuda el 3 de desembre a Torregrossa, la seva afició des de sempre ha sigut el patinatge artístic, esport que practica des de petita fins a arribar a competir en equip. Marta Vilalta és actualment diputada al Parlament de Catalunya i la cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per aquestes Eleccions del 14-F. En té d’altres hobbies com la música, “m’agrada molt, toco el piano i la guitarra”. També els escacs, “fa molt temps que no hi jugava, però aquesta situació ha fet que em torni a enganxar”. Tot i no recordar tenir un somni clar a la seva infantesa, sempre ha lluitat per la igualtat i les polítiques justes, les polítiques d’esquerres. Vol una república perquè “és la millor manera d'ajudar a la gent, de tenir més eines i més recursos per poder-les posar al servei de tothom”. 


Tres racons preferits de Lleida, Ponent i Pirineus?

Torregrossa, per descomptat, perquè és el meu poble i perquè és casa, que és el lloc on sempre ens sentim segurs. També, dins del poble hi ha mil racons i amb molts records sobretot de la infantesa. Lleida ciutat, perquè les prestacions que té una ciutat, és reproduïble en aquesta ciutat. Tot i que molts cops Lleida és una de les més desconegudes, a vegades, sobretot per la resta de gent de Catalunya i l'hem de reivindicar, perquè és preciosa. Amb un patrimoni com La Seu Vella, doncs, no en té res a envejar d'altres llocs.

En quants llocs has viscut?

He viscut a Torregrossa, a Barcelona i a Cerdanyola

Amb quin animal t'identifiques?

A casa sempre hem tingut gossos, com que els meus pares eren pagesos, també teníem gossos caçadors. Per companyia probablement és l'animal que m'agrada més perquè és el que tenim a casa sempre.

Breument, com vas viure el confinament domiciliari?

Suposo que com tothom, al principi molt dur perquè, d'un dia l'altre, passes de poder fer vida normal a estar tancat a casa. Per tant ho vaig passar aprenen sobre la marxa amb un exercici de superació. Jo encara vaig passar a treballar més, com molta gent. Les connexions telemàtiques... el telèfon... els horaris... no parava. I suposo que això també li va passar a moltíssima gent, que no va poder deixar de treballar perquè feien part de serveis essencials o perquè també es va haver d'adaptar amb el teletreball. Ho vaig passar amb molt sacrifici com tothom, amb un aprenentatge de resistència, de resiliència i de saber que ens podíem sortir. També cuinant i fent exercici a casa.

La covid-19 t'ha tocat de prop?

No, i és una sort, la veritat, perquè amb un entorn més familiar és complicat. A la meva família no hi ha hagut cap positiu, només sospites, però després de fer proves han sortit negatives. Tots sabem que és una malaltia que ha causat la mort a molta gent i d'altra que ho ha passat molt malament, que han perdut familiars i jo per sort, no he viscut de prop.

Recicles a casa teva?

Sí, de fa molts anys. Tinc les papereres per posar cada cosa al seu lloc.

Quin o quina rival política convidaries a sopar a casa teva?

Segur que convidaria al Pau Juvillà, el candidat de la CUP, perquè a més a més ens coneixem de fa molt temps i per tant sé que hi ha bona sintonia. Fins i tot ens hem col·laborat per fer un llibre, aquesta primavera farà uns tres anys d'això. Doncs, ser adversaris polítics, sé que compartim molts dels objectius, així que segur que seria un gran sopar.

No ho sé, per què si convides algú és amb qui tens més o menys sintonia. Està clar que jo podria anar a fer un cafè amb tothom, menys a aquells que ens neguem la paraula i que fomenten l'odi com ara òbviament Vox, o partits d'extrema dreta com Ciutadans, però amb la resta, cap problema. Al final, parlar és l'art de la política i tant de bo poder parlar fent un cafè, superar tota la situació i recuperar tots els espais sense confinament ni restriccions. També reivindico que sempre podem parlar amb respecte i aquesta és una de les coses que s'ha perdut durant els últims anys. Que hi ha molts que fomenten l'odi i entorpeixen que ens puguem asseure, parlar, dialogar, negociar i arribar a acords.

Quins estudis has cursat?

Vaig estudiar periodisme com a carrera, malgrat que ara no estic exercint. Després vaig fer el curs per ser-hi professora, per treure el Certificat d'Aptitud Pedagògica. Vaig estudiar ciències polítiques de la informació per la UOC, però aquell no el vaig acabar, vaig fer només uns anys. . Més recentment he fet un màster de direcció pública.

Quina professió tens al marge de l'acció política?

Vaig treballar en diversos gabinets de premsa. Tant a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com a organització política, en departaments de la Generalitat també, així com de tècnica de premsa. I ara, fa uns anys que sóc diputada i aquest any vull tornar a ser-hi.

Quines feines has tingut? Has estat empresari?

Jo vinc d'una família de pagesos, per tant tots els estius de la meva vida me'ls vaig passar treballant al tros, així com a negoci familiar. Fins després dels vint anys, que vaig treballar fent classes de repàs, com molts joves que ho fan per guanyar-se la vida i fent de monitora i d'entrenadora de patinatge.

Has estat a l'atur i has rebut algun tipus d'ajut per desocupació?

Sí, he estat a l'atur i a més a més, vaig estar en una situació de sense feina i sense atur, que també li passa a molta gent. Va ser després del càrrec de diputada pel Joven, perquè els diputats no tenim dret a l'atur. Doncs vaig estar una temporada vivint amb els estalvis mentre buscava feina. Vaig rebre ajuda del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) on ofereixen diversos cursos subvencionats i jo també ràpidament vaig buscar-me la vida i al cap d'uns mesos ja vaig aconseguir feina.

Quant temps fa que estàs dintre de la política?

A mi la política sempre m'ha agradat, abans parlàvem de les aficions i aquesta també ha estat una d'elles. Més o menys quan vaig començar la universitat, ja em vaig començar a vincular amb les joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), perquè creia que era una manera de contribuir i ajudar a canviar la societat i de lluitar per aquells objectius en els quals jo creia. Per tant, a les joventuts d'Esquerra Republicana creia que era la millor de les eines. A partir d'aquí i després de moltes propostes, vaig poder arribar a ser una de les diputades més joves al Parlament.

Has estat escollit anteriorment per algun altre càrrec polític?

L'any 2012 vaig ser diputada al Parlament. Entre el 2016 i 2017 vaig ser escollida com a directora general de Joventut de la Generalitat. I ara, des de l'any 2018, torno a estar de diputada fins ara.

Com i per què vas entrar en política?

La política sempre m'ha agradat, m'interessa, així com hi ha gent que diu que no li agrada, a mi si, sempre volia saber que estava passant. Des que tinc record em considero independentista i d'esquerres, per intentar treballar per la igualtat d'oportunitats per a tothom i arran d'aquí i en començar la universitat, és quan jo començo a militar a les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Com fareu per què la gent que no vol la independència se senti representada en cas que guanyeu escons?

Justament el que defensem des d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és crear la república catalana perquè creiem que és la millor manera d'ajudar a la gent, de tenir més eines i més recursos per poder-les posar al servei de tothom, no només dels independentistes. Amb aquests recursos poden tenir un sistema de salut de més qualitat, una millor educació, en fi, de millorar tots els àmbits de l'estat de benestar i poder millorar la qualitat de vida de la gent en el seu conjunt. I per això diem que volem concentrar el màxim de forces a les urnes en aquestes eleccions per poder-les guanyar i poder liderar aquest camí cap a la república catalana, però és evident que és un camí que no podem fer amb molta de la gent en contra, sinó que part dels nostres objectius és seguir ampliant aquesta base, seguir acumulant aquesta fortalesa i poder compartir l'objectiu de la república catalana amb el màxim de gent. I això s'aconsegueix només des de la república, fent pedagogia, explicant que tenir més recursos serveix perquè la gent visqui millor i que les decisions no es preguin a 600 quilòmetres de distància, a Madrid. Per tant, diem que volem anar sumant a aquesta fortalesa per fer un Referèndum, i al final, fer un referèndum vol dir que la gent pugui opinar, que tothom pugui decidir. No podem imposar la independència. A Esquerra no volem imposar la independència a gent que no la vulgui, volem poder-la decidir. Volem que ens puguem expressar tots, volem votar lliurement sense la violència de la policia com va passar l'1 d'octubre i a partir d'aquí fer les coses com es van fer a Escòcia, es tracta de poder votar i que es guanyi i s'escollí democràticament. Des d'ERC lluitem perquè guanyi el "sí" a la independència.

Com creus que la gent podria recuperar la confiança amb els i les polítiques?

Ara mateix hi ha una desmobilització cap a la política, així com un cansament vinculat a la pandèmia. Nosaltres creiem que la millor manera de superar aquesta sensació de desconfiança, més enllà de superar la crisi del Coronavirus, evidentment, és sent útils. Per aquesta raó ens presentem, el nostre lema és "Al costat de la gent", que vol dir "ser útils a la gent". Així és com s'entén la política, o almenys, així l'entenc jo, resulta ser una eina. Que quan hi ha reptes o problemes, hem de buscar una solució. Per això volem fer una república, perquè no tinguem excuses per dir que les solucions no estan al nostre abast, sinó que depenem de Madrid. En resum, crec que la solució està en el desplegament de polítiques, accions o mesures que ajudin a la gent. Més inversió en la sanitat, com per exemple ara el nou edifici que s'està construint al costat de l'Hospital Arnau de Vilanova, que farà que millori tot el servei. Les ampliacions dels Centres d'Atenció Primària (CAP). Més professors i professores garantint les escoles obertes, doncs, creiem que totes aquestes propostes són per ser desenvolupar la utilitat que tenim els polítics dintre de la societat i que més enllà del soroll (les critiques i la insatisfacció cap als polítics), perquè hi és, doncs, puguem ser útils.

Què canviaries del teu partit?

D'Esquerra el que estem canviant i estic molt contenta que així sigui, és la feminització del partit. Esquerra Republicana és un partit amb noranta anys d'història. Ara al març farem noranta anys de la seva fundació, i que històricament ha sigut fins ara molt masculinitzat. Encara ara, la militància està entre el 35% dones i el 65% d'homes. La qual cosa vol dir que encara som minoria, les dones dins de l'organització, per bé que a la societat les dones som majoria, som el 52% del total. Això és una tendència que estem revertint i, per mi, no només és important la quantitat sinó la qualitat en la qual estem les dones. El reconeixem, de poder exercir lideratges i de poder passar al capdavant. Crec que és un repte pendent i que ara estem treballant per canviar i esperem aconseguir-ho durant els anys vinents.

En quin altre partit podries haver militat?

Crec que en cap altre, perquè jo crec molt en el que fem des d'Esquerra Republicana. Pensem en l'estratègia, en la cohesió, en la coordinació amb tothom. Ha sigut el meu partit des de sempre, des que vaig començar a militar al Grup de les Joventuts i paral·lelament amb ERC. Aquesta síntesi de república, independència, en conjunt amb polítiques d'esquerra i justícia social, perquè crec que ho aglutina tot. La resta de formacions polítiques o són d'esquerres o són independentistes, però són de dretes. Altres que són d'esquerres, però no volen la independència i a ERC aconseguim lluitar en conjunt per tot i per tothom.

Quina creus que pot ser la teva major aportació a la província de Lleida?

Costa parlar d'un mateix, eh (riu). Tot el que és el sacrifici, l'esforç i el treball a mi no em fa mandra, dedicar totes les hores que siguin necessàries i que facin falta per la nostra terra i les nostres comarques i de la gent que hi viu, però també aquesta voluntat de fer-ho des de tots els valors republicans, que són els que sento molt meus. Jo entenc la política com l'art de la paraula, d'entendre'ns. Hi ha qui ha fet de la política un espectacle, un modus vivendi o una cosa molt diferent del que creiem que hauria de ser. Aquests valors republicans que faig molt meus són els de la igualtat... la llibertat... la fraternitat... aquests són els clàssics, però també, el de l'honestedat... el de la proximitat... s'ha d'entendre que no pot haver-hi ombra de corrupció, és molt important la transparència, la humilitat i el fet d'entendre que estic aquí per servir a la gent. Per tant, puc oferir tota la feina, totes les hores i tota la dedicació que faci falta per treballar en pro d'aquestes terres amb un lideratge republicà i feminista.

Tria els temes que consideris prioritaris i et sentis personalment compromès per a treballar-los des del teu escó al Parlament.

  • Despoblament del territori

Aquest propòsit ha d'anar lligat al de l'envelliment, que també afecta el nostre territori. Això se soluciona amb més inversions territorials, desplegant una agenda rural per a la construcció d'infraestructures. Més inversió en connectivitat, etc.

  • Desigualtat de gènere

La desigualtat entre homes i dones és un dels grans "què", perquè si defensem els valors republicans, també defensem la igualtat. En aquest propòsit encara estem lluny, però hem anat avançant amb el desplegament de les lleis que el que fan és conquerir aquests drets, però el que hem de fer ara és garantir-los.

  • Independència de Catalunya

Nosaltres no deixarem de treballar per arribar a la independència de Catalunya, és un dels objectius que estan molt marcats. Però aquest no pot ser l'únic.

  • Millora de la sanitat

El reforç de la sanitat pública és importantíssim, la salut necessita inversions i així ho hem treballat i volem continuar treballant, amb pràcticament més de 3 mil milions d'euros més que s'ha hagut d'invertir per poder gestionar la pandèmia.

  • La transició ecològica

La lluita contra el canvi climàtic, aquest repte també està com a territori. Des d'Esquerra Republicana també ens considerem un partit "verd", quant a valorar com fem el pas de transició de les energies tradicionals cap a les energies renovables. Com fer perquè això no sigui una batalla amb el món agrícola, sinó que hem d'aconseguir poder treballar de la mà i hem de poder trobar l'equilibri. Així com aconseguir, des del territori lleidatà, sumar-hi al gran repte mundial contra el canvi climàtic. Ajudar a la sostenibilitat global.

Frases on demanis el vot

Des d'Esquerra volem ser útils, sempre des de la banda de la república i els seus valors. Així com volem fer-ho des de les polítiques d'esquerres per ajudar a tothom i pensar també en les nostres terres. Per aquesta raó creiem que el vot a Esquerra Republicana és el vot més útil per defensar la ciutadania de Lleida, tant de les seves comarques com l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran.

Comparteix

També t'interessarà