Mercolleida posa en marxa la primera Llotja d'Oví d'àmbit nacional

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
22-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Mercolleida posa en marxa la primera  Llotja d'Oví d'àmbit nacional
    Peu de foto: 
    Mercolleida

Mercolleida ha posat en marxa aquest dimecres la primera llotja d'oví que vol oferir setmanalment una cotització de referència del sector d'àmbit estatal. Per primer cop, es disposaran de dades setmanals de la venda i compra d'animals, matança i pesos mitjans a Espanya mitjançant la participació de 13 empreses que concentren una tercera part de l'activitat a l'Estat. En concret, els membres que formen part de la Junta de Preus són sis empreses compradores; Moralejo, Covap, Francosa, Carns Frescassa, BonÀrea i Carns JB, i sis de venedores; EA Group, Inescar, Ovigar, Moranegos, Cosegur i Esteve Canal. També s'inclou Fortpiel com a representant de la compra de pells.

La Llotja d'Oví és un projecte global i obert a totes les persones que vulguin formar-ne part aportant dades o com a membres de la mateixa Junta. Les dades de compravenda en viu i de sacrifici del sector juntament amb tota la informació recopilada per Mercolleida serviran per ajudar a marcar la cotització setmanal de l'oví i el comentari de mercat.

Es tracta de la primera vegada que aquest sector operarà en llotja amb dades objectives de mercat: operativa en viu (a l'encebador i des d'encebador), operativa en canal (matança) i pesos mitjans en tots els casos, juntament amb cotitzacions d'altres llotges espanyoles, preus de referència europeus i internacionals i dades de producció i de comerç exterior.

A més, aquestes dades seran actualitzades setmanalment i tractades pels analistes de mercat de Mercolleida per proporcionar els millors informes i estadístiques del sector. D'aquesta manera, disposaran de dades pràcticament en temps real d'una operativa altament representativa del mercat espanyol, ja que concentra una tercera part de tota l'activitat d'aquest sector a Espanya.

La a nova Junta de Preus disposa de representants de Catalunya, Extremadura, Múrcia, Castella i Lleó, Andalusia, Aragó, Madrid i la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, Mercolleida continua treballant per ampliar el nombre de participants en aquesta Junta de Preus i en el subministrament d'informació setmanal, amb la vista posada a ajudar a la professionalització d'aquest sector.

Mercolleida ha indicat que no es substitueix les cotitzacions de les llotges actuals, ja que aquestes representen l'especificitat de produccions i situacions de mercat a escala regional, però creuen que fixar una referència basada en dades objectives del mercat espanyol pot constituir un marc global de referenciació que, sense treure importància als mercats regionals, impulsi una major homogeneïtat com a mercat estatal i d'exportació.

Des dels seus inicis, Mercolleida compta amb una Junta d'Oví, reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com a Llotja de Referència d'Oví, encara que el seu àmbit de treball és Catalunya, Osca i Saragossa. L'any vinent, Mercolleida sol·licitarà el reconeixement de la nova Junta d'Oví com a Llotja de Referència d'àmbit estatal. Aquesta anterior Junta de Preus de Mercolleida queda integrada a partir d'ara a la Junta de Preus nacional d'Oví.

Comparteix

També t'interessarà