Mercolleida proposa un sistema informatiu de preus de la fruita

REDACCIÓ
22-04-2020
  • Mercolleida proposa un sistema informatiu de preus de la fruita

Mercolleida ha tornat a presentar un projecte per posar en marxa un sistema informatiu dels preus en origen de la fruita dolça. La proposta, es va presentar a l’última reunió de la taula de la fruita celebrada a Lleida i l’objectiu és poder determinar un preu teòric de la fruita a granel que permetés informar els productors sobre l’evolució del producte que entra a les centrals.

Precisament, una de les queixes dels pagesos és que entreguen la fruita a l’estiu i que no tenen idea de quant cobraran fins que la central privada o cooperativa els remet la liquidació mesos després. El sistema plantejat comptaria amb diverses fonts d’informació. La primera serien les estadístiques bàsiques de preus percebuts i pagats als agricultors, en què s’espera la col·laboració del servei estadístic de la conselleria d’Agricultura. A més a més, tindria en compte els costos de manipulació des dels de classificació fins a l’envasament i embalatge.

En aquest punt, el projecte espera comptar amb la col·laboració de la patronal del sector fructícola, Afrucat, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i les organitzacions agràries. Aquest suport també seria necessari per poder analitzar i aplicar uns escandalls per varietat de fruita.

Amb aquestes variables, la llotja lleidatana presenta una sèrie d’equacions que permetria calcular els preus a granel en origen. Mercolleida, en col·laboració amb Afrucat, FCAC i organitzacions agràries planteja una taula de preus per analitzar el mercat i debatre. Així doncs, tindria la seua imatge, per exemple, al sector del porcí, en el qual la llotja lleidatana és referència no només per a l’Estat, sinó també termòmetre tingut en compte a tot Europa.

La proposta es va presentar en aquesta reunió de la Taula de la Fruita el passat 13 de març i, al ser preguntades sobre aquesta qüestió, fonts del mercat en origen lleidatà van explicar que “l’objectiu és sumar la seua experiència a aquest sector i col·laborar en l’elaboració d’un preu orientatiu per al productor adequat a les circumstàncies del mercat”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?