Més de 120 cooperatives d’alumnes participen en la segona edició de L’ESSpurna

REDACCIÓ
Publicat: 
10-06-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més de 120 cooperatives d’alumnes participen en la segona edició de L’ESSpurna
    Peu de foto: 
    Trobada de cooperatives d'alumnes de Ponent ©Quàlia

El programa educatiu L’ESSpurnaCooperatives d’alumnes ha tancat la seva segona edició amb la participació de 121 cooperatives creades o acompanyades entre els mesos de juny de 2024 i maig de 2025. Aquesta iniciativa, promoguda per la Direcció General d’Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, ha implicat  3.100 alumnes i més de 100 docents de 56 centres educatius.

El projecte té com a finalitat apropar el cooperativisme a l’àmbit educatiu mitjançant la simulació de cooperatives escolars, fomentant els valors de l’economia social i solidària. L’alumnat hi participa activament prenent decisions i gestionant els projectes amb el suport del professorat i eines didàctiques dissenyades específicament per al programa.

L’ESSpurna s’adreça a alumnat de primà  ria, secundària, batxillerat i cicles formatius, així com a ensenyaments professionalitzadors com PFI, PPT, TPVA i  escoles agràries, tant de centres públics com privats i concertats. El desenvolupament del programa ha estat possible gràcies a la implicació de cinc cooperatives de serveis socioeducatius: Doble Via, Lleure Quàlia, Escola Lliure el Sol, Combinats i MésEducació.

Entre les activitats destacades de l’edició 2024- 2025 figuren la primera trobada de cooperatives d’alumnes de Ponent, la participació a la segona Fira de Cooperatives d’Alumnes a Barcelona i la presència a la Jornada d’Educació 360 al Camp de Tarragona. També s’ha incorporat una tècnica de comunicació per desenvolupar un pla alineat amb els objectius del projecte.

Segons fonts del programa,  la nostra proposta va més enllà de l’àmbit educatiu: promou el servei comunitari, la solidaritat i el retorn social”. També es destaca l’aposta per la formació del professorat com a mesura clau per assegurar la continuïtat i l’autonomia dels centres.

De cara al curs 2025-2026, l’equip impulsor té com a objectiu ampliar el nombre de centres públics participants, consolidar les cooperatives existents i estendre el programa a més zones de Catalunya.  L’ESSpurna es consolida així com una eina per fomentar una ciutadania activa i compromesa a través de l’emprenedoria col·lectiva en l’àmbit educatiu.

       

Comparteix

També t'interessarà