⏯️ Més de 34.600 hectàrees d'oliveres, malmeses a Lleida per Filomena

AGÈNCIES
23-01-2021
  • ⏯️ Més de 34.600 hectàrees d'oliveres, malmeses a Lleida per Filomena
  • ⏯️ Més de 34.600 hectàrees d'oliveres, malmeses a Lleida per Filomena
  • ⏯️ Més de 34.600 hectàrees d'oliveres, malmeses a Lleida per Filomena
  • ⏯️ Més de 34.600 hectàrees d'oliveres, malmeses a Lleida per Filomena

La conselleria d’Agricultura va constatar ahir que més de 34.600 hectàrees d’oliveres de la província de Lleida s’han vist afectades pel pas de la borrasca Filomena. Són el 75% del total de les 46.383 hectàrees danyades en el conjunt de Catalunya. Així ho va posar de manifest la titular del departament, Teresa Jordà, durant una visita a Vinaixa i Bovera, que es va comprometre també a “buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zona”.

D’aquesta manera, un total de 34.633 hectàrees d’oliveres de la demarcació ha patit algun tipus d’afectació com a conseqüència de Filomena. A més, de la superfície danyada a Ponent, en unes 24.000 hectàrees, els danys són del 60% per la ruptura de branques a causa de l’acumulació de neu. I és que les comarques més afectades per la borrasca, va explicar, van ser les Garrigues, Segrià i Urgell, a banda de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i Priorat. Jordà va posar èmfasi en el fet que Filomena va arribar amb la collita d’aquesta campanya pràcticament finalitzada, de forma que va augurar que la principal afectació es produirà de cara a la que començarà a finals d’aquest 2021.

Davant d’aquest escenari, va assegurar als pagesos que “treballarà i buscarà solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i a trobar mesures a curt i mitjà termini per poder tirar el sector endavant”. Arran d’això, la superfície d’oliveres assegurada no arriba ni a la meitat en el conjunt de Catalunya. Concretament a les Garrigues és del 40%, a la mitjana catalana, però en altres punts de la província de Lleida únicament té segur una de cada quatre hectàrees. Jordà, en aquest sentit, va subratllar que “l’assegurable no és subvencionable perquè altrament ens carregaríem el sistema”. Així, va instar els pagesos a reclamar a les administracions que tenen competències en matèria d’assegurances perquè facin més atractiu el que cobreix els sinistres sobre les oliveres perquè el model actual “no surt a compte”.

Només el 40% de la superfície d’oliveres a les Garrigues està assegurada al “no sortir a compte”

En paral·lel, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va explicar en una carta a Unió de Pagesos que la delegada Teresa Cunillera ja va instar la Generalitat que sol·licités la “declaració de zona afectada greument per una emergència” després del pas de Filomena per Catalunya. Per la seua part, l’ajuntament de Bovera va aprovar dijous considerar el municipi zona catastròfica per l’efecte de les nevades del temporal Filomena.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta