Més de mig milió de catalans pateixen diabetis

REDACCIÓ
Publicat: 
25-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més de mig milió de catalans pateixen diabetis
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu (Pixabay)

Només a Espanya, entorn del 14% de la població pateix diabetis, la qual cosa suposa prop de 6 milions de persones, al voltant de 560.000 en Catalunya. D'elles, entre el 90-95% té diabetis tipus 2 i altres patologies associades com l'obesitat o la malaltia cardiovascular. No hi ha dubte que la intervenció primerenca i integral és clau per al control adequat de la diabetis tipus 2.

Amb aquesta premissa, experts catalans acaben de participar en una Jornada d'Actualització sobre Maneig Integral i D'hora de la diabetis tipus 2. Entre ells, el doctor Manel Puig, endocrinòleg de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) i expresident de la Societat Espanyola de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) comenta que, "en el cas concret de la diabetis tipus 2, a més del control de la glucèmia, en el moment del diagnòstic el pacient sol tenir una important càrrega de diverses patologies; risc cardiovascular, obesitat i altres patologies que han anat delmant la seva salut. Per això, no és un tractament fàcil i requereix la combinació de diversos fàrmacs i fer-ho de manera precoç".

Una de les principals dificultats amb les quals es troben les persones amb diabetis tipus 2 a l'hora de seguir el tractament és mantenir un estil de vida cardiosaludable que permeti una pèrdua de pes mantinguda, millorant així totes la comorbiditat associada a l'excés de pes. "La major part de les persones amb diabetis tipus 2 té sobrepès o obesitat. I si bé els agonistes del receptor de GLP-1 han demostrat avantatges tant en reducció de pes com a escala cardiovascular, a més d'en la reducció de l'hemoglobina glicosilada (HbA1c), estan infrautilitzats. Però confiem que això canviï amb el primer anàleg del GLP-1 oral que ja està disponible al nostre país, atès que aquesta nova formulació galènica facilita també l'adherència terapèutica", afegeix el doctor Puig.

En paraules del doctor Rafael Simó, cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (Barcelona), "són moltes les persones amb diabetis tipus 2 que no aconsegueixen l'objectiu combinat d'un bon control dels nivells de glucèmia (sucre en sang) juntament amb pèrdua de pes i baix risc d'hipoglucèmies, la qual cosa posa de manifest la necessitat d'aportar i usar noves solucions més eficaces per a millorar el control de la diabetis".

Si no es controla a temps

La diabetis pot causar problemes com a ceguesa, patologia renal o malalties cardiovasculars. Tenint això en compte, iniciar un tractament adequat al més aviat possible permet canviar el curs natural de la malaltia i evitar complicacions greus. "La diabetis tipus 2 és una malaltia crònica que pot passar desapercebuda durant anys. El diagnòstic precoç i un bon control en els primers anys serà essencial per a retardar l'aparició de complicacions i reduir la morbimortalitat", incideix el doctor Simó.

Tots dos experts coincideixen en la importància de, una vegada diagnosticada la diabetis, no posposar la intensificació del tractament per a més endavant. En aquest sentit, el doctor Simó comenta que, "és clau intensificar el tractament des del diagnòstic en pacients amb diabetis tipus 2 que, a més, tinguin obesitat, hipertensió, dislipèmia o complicacions cardiovasculars o renals. Així es retarda la progressió d'aquests processos i es millora el pronòstic".

Segons concreta el doctor Simó, "fins a un 23% de les persones amb diabetis tenen malaltia cardiovascular establerta, gairebé altre 30% tenen algun grau de malaltia en retina i ronyó i un 45% tenen obesitat. De manera que, cal prendre decisions terapèutiques en funció de la presència i grau d'aquestes comorbiditats". A això s'uneix que, com posen en relleu tots dos experts, "l'envelliment de la població i l'escalada de l'obesitat estan fent augmentar exponencialment el nombre de persones amb diabetis tipus 2. Després tenim molta feina i les innovacions ens ajuden enormement, ja que, com és el cas de l'última, semaglutida oral, aconseguim un triple benefici (disminució de HbA1c, pes i millora de la seguretat cardiovascular)".

Un enfocament terapèutic combinat precoç

La diabetis no és només "una mica de sucre", per la qual cosa és fonamental actuar de manera precisa i amb una teràpia combinada, farmacològica i no farmacològica, des del principi. Així que, tots dos experts insisteixen que es pot influir positivament en l'evolució de la diabetis tipus 2. "El primer és considerar a la persona i els seus problemes mèdics de manera individualitzada. Cal adaptar el tractament de la diabetis a cada pacient i no el pacient a la diabetis. És fonamental fer un treball en equip entre les diferents especialitats mèdiques implicades (metges de família, internistes i endocrins), infermeria i el propi pacient, que ha d'involucrar-se de manera activa en la consecució dels objectius".

En definitiva, afirmen que és important buscar opcions de tractament adaptades a la vida de cada persona amb diabetis de manera que s'aconsegueixi un control eficaç de la malaltia que millori la seva qualitat de vida. En aquest sentit, asseguren que, "l'arsenal terapèutic per a tractar la diabetis ha crescut notablement i, especialment per a les persones amb diabetis de tipus 2, disposem de molt bones opcions. Saber que hi ha fàrmacs orals eficaços que, a més de controlar la glucèmia, actuen també sobre el pes amb seguretat cardiovascular, ens dona la possibilitat que els beneficis siguin majors i aconsegueixin a molts més pacients".

Comparteix

També t'interessarà