Més de seixanta pobles del Sobirà, amb compostatge comunitari d'escombraries

X.RODRÍGUEZ
03-01-2021
  • Més de seixanta pobles del Sobirà, amb compostatge comunitari d'escombraries

Més de seixanta pobles del Pallars Sobirà composten les escombraries orgàniques en instal·lacions comunitàries que el consell desplega a la comarca. Van instal·lar els primers el 2006 i al llarg de l’últim mes se n’han instal·lat més en diferents nuclis del municipi d’Alt Àneu. Borén, Isavarre, Isil i Alós d’Isil els han estrenat ja, i d’altra banda l’ens comarcal espera instal·lar-ne més al poble de Sorpe en les pròximes setmanes.

Davant la recollida convencional d’escombraries orgàniques, els compostadors comunitaris permeten tractar in situ aquest residu a cada localitat. La matèria orgànica es descompon a l’interior i es genera un compost de qualitat que aprofiten els veïns, la qual cosa potencia l’economia circular. “Vam ser bastant pioners”, recalquen des del consell.

Amb els últims compostadors ja estarien coberts la pràctica totalitat dels petits nuclis de població de la comarca. Des del consell van citar com a exemples Montenartró, Escós, Baén, Aidí, Baiasca o Boldís Sobirà. Les mateixes fonts van assenyalar que a les poblacions on s’han col·locat aquests compostadors comunitaris no hi ha recollida d’escombraries domiciliària, que es va posar en marxa el 2015. Aquestes localitats compten amb illes de contenidors. S’ha de recordar que la recollida d’escombraries porta a porta va propiciar que es disparessin els índexs de recollida selectiva a la comarca, que va ser una de les primeres a implantar aquest sistema de forma generalitzada. Segons indiquen les últimes dades de la Generalitat, el Sobirà recicla el 56 per cent dels residus. Aquest és un dels índexs més alts de Catalunya, amb la Segarra i l’Alt Urgell. Comarques com l’Urgell i les Garrigues preveuen implantar també la recollida domiciliària.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?