Metges de família fan consultes d'especialistes en CAP de la província

SEGREcom
26-11-2014
  • Metges de família fan consultes d'especialistes en CAP de la província

Els metges de família poden atendre pacients a les patologies dels quals només tenien accés els facultatius de les consultes externes dels hospitals fins fa poc. Es tracta de metges de Primària experts, que han seguit una formació específica en alguna especialitat com Pneumologia, Cardiologia o Traumatologia, amb una rotació en les consultes externes de l'hospital Arnau de Vilanova.

A més, els metges tenen accés a una vintena de proves i serveis que fins fa poc només s'oferien en hospitals, com ecografies clíniques o doppler vascular (prova que analitza el flux sanguini a cames i braços, entre altres parts del cos).Això s'inscriu en un programa l'objectiu del qual és donar més resolució a l'atenció primària, encara que ajustant-se a la formació del facultatiu. Per aquesta raó, els metges que reben el certificat de formació han de passar una avaluació en la qual han de fer un diagnòstic igual que el de l'especialista.

Els CAP de Lleida ofereixen consultes d'experts en 13 especialitats, que es concreten en un total de 51 entre els diferents centres. El responsable de Primària de l'ICS a Lleida, Eugeni Paredes, va explicar que aquest programa permet reduir les derivacions a l'especialista i evita desplaçaments a molts pacients, una cosa molt important en una població tan envellida i en un territori tan extens com el de Lleida.

Núria Nadal és una metgessa de família que ha fet la rotació en Pneumologia i des de fa un any, a banda de les visites ordinàries, fa consultes de formació d'aquesta patologia al CAP de Cappont, atenent pacients tant de la seua quota com de la d'altres companys. Nadal va explicar que també pot demanar proves respiratòries a les quals no solen tenir accés els metges de Primària i que, a més, pot consultar els resultats d'aquestes proves amb el pneumòleg de l'Arnau.

De fet, fins i tot té accés al busca de l'especialista per resoldre dubtes o consultes urgents. "Tenim molta més resolució que abans. En aquests casos, l'únic que podíem fer els metges de família fa dos anys era enviar el pacient a l'especialista", va assegurar Nadal.

Comparteix

També t'interessarà