Microsoft confirma espionatge informàtic de ciutadans catalans per "agents governamentals"

ACN
Publicat: 
16-07-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Microsoft confirma espionatge informàtic de ciutadans catalans per "agents governamentals"

Microsoft afirma que ha descobert un "actor ofensiu del sector privat" que ha venut a "agents governamentals" d'arreu del món "armes cibernètiques en paquets de pirateria" per accedir a ordinadors o telèfons d'un centenar de persones, entre les quals ciutadans de Catalunya, segons ha avançat 'Vilaweb'. "Amb aquests paquets de pirateria, normalment els organismes governamentals trien els objectius i executen ells mateixos les operacions reals", afirma la companyia nord-americana en un post al seu blog. "Controlar catalans. Curiosa agenda del 'reencuentro' del Gobierno d'Espanya. Després s'enfaden quan surten al costat de Turquia en matèria de drets humans", ha afirmat en un tuit el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.
A parer de Microsoft, aquest "actor ofensiu" és una empresa amb seu a Israel. La tecnològica dona les gràcies a la Universitat de Toronto per "compartir la mostra de programari maliciós que va iniciar aquest treball i la seva col·laboració durant la investigació".

Ambdues entitats han treballat de manera conjunta per "desactivar" aquest programari dirigit a "més de cent víctimes a tot el món, inclosos polítics, activistes de drets humans, periodistes, acadèmics, treballadors d'ambaixades i dissidents polítics".

"Aproximadament la meitat de les víctimes eren a l'Autoritat Palestina, i la majoria de les restants eren a Israel, l'Iran, el Líban, el Iemen, Espanya (Catalunya), el Regne Unit, Turquia, Armènia i Singapur".

Microsoft ha desenvolupat "proteccions" als seus productes, entre ells el sistema operatiu Windows, contra el programari maliciós, que denomina 'Devils Tongue' (Llengua de Dimonis).

Cal recordar que l'expresident del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i el cap del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, van ser presumptes víctimes d'espionatge a través del seu telèfon mòbil l'any 2019, amb un programari que, com en aquest cas, només podien comprar governs.

Comparteix

També t'interessarà