Millà dóna la campanada

anna sez
24-08-2016
  • Millà dóna la campanada

Millà era un dels pobles més importants de la Vall d’Àger. Les dimensions de la seua església parroquial donen una pista de la seua esplendor passada. Ara és un nucli despoblat d’Àger, que només pren vida durant els períodes vacacionals. Aviat tornarà a fer sentir la seua veu, encara que sigui metafòricament. La campana de la seua església, que es va retirar del campanar d’espadanya de Millà perquè amenaçava ruïna, es col·locarà ben aviat al monestir de les Avellanes, on és previst que el 8 d’octubre faci el seu primer repic.

S’instal·larà a l’obertura de la torre encarada cap al nord. “Així va quedar establert al conveni que vam firmar”, assegura Robert Porta, director del monestir de les Avellanes. “Per als fills de Millà que ara viuen a Àger, Fontdepou o Vilamajor era important, perquè és la que queda encarada cap a la Vall d’Àger i serà el primer que veuran quan s’atansin al monestir.”

Porta destaca que per a ells va ser difícil desprendre’s d’una part del seu patrimoni en una complexa operació que afectava dos municipis i dos bisbats. “Però una campana muda no té cap sentit”, afegeix Francesc Fité, responsable de la Fundació Arnau Mir de Tost. La cessió en dipòsit ha coincidit amb les obres de restauració del claustre de les Avellanes i una de les sorpreses amb què han topat els especialistes ha estat, precisament, la troballa de la porta original que comunicava la terrassa del claustre amb el campanar primitiu, d’origen gòtic. “L’actual es va fer als anys setanta i es va arribar a creure que el monestir medieval no tenia torre”, assegura Fité. Un gran incendi durant la Guerra de Successió va esborrar qualsevol rastre d’aquest accés, que ara es recuperarà per instal·lar la campana de Millà i donar-li una segona vida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?