Multa de 25.001 euros a Ferrovial per establir un protocol d'imatge "discriminatiu" a les tripulants

ACN
20-01-2022
  • Multa de 25.001 euros a Ferrovial per establir un protocol d'imatge "discriminatiu" a les tripulants

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictaminat que el manual d'imatge que Ferrovial aplica als tripulants dels trens de llarga distància i AVE de Renfe "resulta discriminatori per contenir il·lícita distinció entre homes i dones". Entre altres, el protocol obliga les dones a portar maquillatge "sempre" fent servir tons discrets i naturals o a tenyir-se els cabells perquè "les arrels estiguin ben arreglades". L'alt tribunal ha confirmat la sentència del jutjat social número 19 i la resolució d'Inspecció de Treball, que contenia una multa de 25.001 euros. La sentència relata que "no està justificat l'establiment de normes diferents sobre uniformitat o imatge per raó de gènere per simple qüestió d'imatge corporativa".

Segons el tribunal, el 'Manual d'Uniformitat i Imatge' de l'empresa subcontractada per Renfe per al servei d'atenció a bord i restauració inclou aspectes discriminatoris en els termes exposats a la llei 3/2007 per a la igualtat efectiva d'homes i dones.

"No supera el judici de proporcionalitat constitucional el que s'imposin, d'acord amb un prejudici històric estereotipat, pautes d'imatge especials per a les dones que no han d'atendre els seus companys homes", indica la sentència.

"I encara menys", continua el text, "quan no només s'estableixen inacceptables, injustificades i no proporcionals diferents normes per a homes i dones sinó que, a més i culminant el rang perniciós de discriminació, es concreten especials imposicions per raó de gènere que només afecten les dones com la necessitat d'anar maquillades o la de tenyir les arrels de tints".

Ara, Ferrovial pot presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem perquè la resolució del TSJC no és ferma.

El cas es va iniciar arran d'una denúncia del sindicat CGT a Inspecció de Treball, que va obrir una acta d'infracció per discriminació de sexe derivada del codi de vestimenta i imatge. Un cop coneguda la sentència, CGT ha demanat en un comunicat a l'empresa que "rectifiqui la seva conducta contra els drets dels treballadors" i compleixi el codi ètic. El sindicat ha assegurat que l'empresa ha fet "sancions, advertències i amonestacions" als treballadors que no complien el manual.

L'organització afirma que Ferrovial imposa a les dones "estar sempre maquillades i tenyides d'acord amb els cànons clàssics" fet que no es demana als seus companys. Pel que fa als homes, el manual els obligava a afaitar-se, prohibia "tenyir-se el cabell", "anar pentinat tipus cresta, afro, punk o l'ús exagerat de gomina", entre altres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta