⏯️ Multa de 300 euros per un acte en defensa dels drets dels temporers durant el confinament

ACN
Publicat: 
20-05-2021
Actualitzat: 20-05-2021 9:07
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Multa de 300 euros per un acte en defensa dels drets dels temporers durant el confinament
  • Plataforma Fruita amb Justícia Social Guàrdia Urbana temporers
  • Plataforma Fruita amb Justícia Social Guàrdia Urbana temporers
    Peu de foto: 
    Reivindicació de la Plataforma Fruita amb Justícia Social. Arxiu

El Departament d'Interior ha iniciat un procediment sancionador contra vuit persones que el 17 de maig del 2020 participaven en una roda de premsa convocada per Fruita amb Justícia Social i la CGT a la plaça Paeria de Lleida per denunciar "vulneracions" dels drets dels temporers durant el confinament decretat amb l'estat d'alarma. Aquell dia, la Guàrdia Urbana de Lleida va aixecar acta de denúncia als assistents. Des de la plataforma denuncien la "repressió" de la Paeria i la Generalitat i defensen que l'acció tenia "cobertura legal" en tractar-se d'una activitat sindical, emparada per la CGT. Els afectats presentaran al·legacions sol·licitant l'arxivament de les denúncies, i en cas que això no passi, iniciaran un procediment judicial.

Sis de les vuit persones multades amb 300 euros cadascuna són membres de Fruita amb Justícia Social, mentre que les altres dues són dos temporers vingudes a la ciutat per la campanya de la fruita i que dormien al carrer. Totes elles participaven en una roda de premsa convocada per aquesta plataforma i la CGT el 17 de maig del 2020 mentre era vigent el confinament decretat amb el primer estat d'alarma per la covid-19. Durant aquella acció, van "denunciar que uns 200 temporers dormien als carrers de Lleida i sol·licitar a la Paeria i la Generalitat que activessin un protocol de protecció i les allotgessin perquè poguessin protegir-se de la covid-19", segons ha explicat una de les portaveus de Fruita amb Justícia Social, Gemma Casal.


⏯️ 'El cost de la fruita', la lluita per sobreviure dels temporers immigrants i dels petits pagesos de Ponent

Documental 'El cost de la fruita' Clara Barbal i Pablo Rogero

Des de la plataforma van difondre a través de les xarxes les denúncies aixecades per la Guàrdia Urbana. "L'alcalde Pueyo ens va tractar de mentiders a través de les xarxes i no ens ha rebut mai i aquella denúncia la van tramitar a Interior i ens han acabat multant per fer una roda de premsa, en la qual, fins i tot, es va identificar a periodistes", ha dit Casal.

L'advocada Esther Sancho ha assenyalat que l'acció convocada per Fruita amb Justícia Social i la CGT comptava "amb tota a cobertura legal" ja que "no suposava un incompliment de l'estat d'alarma en tractar-se d'una activitat essencial, com és la l'activitat sindical, la qual està exceptuada de les restriccions de mobilitat en base al Reial Decret 463/2020", ha assegurat Sancho.

Des de la CGT i com a membres de la plataforma van donar cobertura a l'acció perquè "les demandes que es feien eren d'índole sindical en defensa dels treballadors temporers que hi ha al carrer", ha afirmat Javi López. "Denunciar als companys suposa una clara vulneració dels drets sindicals", ha afegit. Gemma Casal ha explicat que el cas està recollit en el Mapa de la censura de Mèdia.cat i que Amnistia Internacional també l'ha inclòs en un informe "com a vulneració dels drets fonamentals a les persones".

Les persones afectades preveuen presentar en els pròxims dies al·legacions sol·licitant a Interior l'arxivament de les denúncies. En cas que això no acabi succeint, ja han anunciat iniciaran un procediment judicial, segons ha dit l'advocada i membre de la plataforma Fruita amb Justícia Social, Esther Sancho.

Comparteix

També t'interessarà