Municipàlia exposa innovacions per millorar la neteja urbana i el reciclatge

SANTI COSTA DOMINGO
Publicat: 
23-10-2019
Actualitzat: 23-10-2019 8:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Municipàlia exposa innovacions per millorar la neteja urbana i el reciclatge
  • Municipàlia exposa innovacions per millorar la neteja urbana i el reciclatge
  • Municipàlia exposa innovacions per millorar la neteja urbana i el reciclatge
  • Municipàlia exposa innovacions per millorar la neteja urbana i el reciclatge

Cubells d’escombraries intel·ligents, contenidors amb microxip o un sistema d’identificació d’excrements de gos són algunes de les novetats que ofereix el saló Municipàlia, que se celebra des d’ahir i fins demà a Fira de Lleida amb 320 expositors. Algunes de les innovacions estan basades en la neteja urbana. Un exemple d’això són els contenidors d’ID&A, que ofereix un sistema amb el qual només hi podran tirar escombraries els veïns que disposin d’un microxip o codi d’identificació. Un sistema que ja s’ha posat en pràctica a la província, ja que a la comarca de l’Alt Urgell se’n va fer una prova pilot.

“El ciutadà utilitza el xip per obrir el contenidor i tirar les escombraries i aquest analitza si ha reciclat o no i la quantitat d’escombraries que cadascú tira al llarg de l’any”, detalla Pepe Saiz, gerent de l’empresa. “Això pot servir als ajuntaments per recompensar els que reciclen abaixant-los, per exemple, l’impost d’escombraries, o sancionar el que no ho fan”, assegura Saiz.

Per la seua banda, l’empresa Grau Maquinaria va presentar ahir el seu nou carro de neteja, que té la característica que és autònom, cent per cent elèctric i segueix el netejador. “Amb un sensor segueix el treballador, cosa que optimitza el seu temps i recursos i, si es creua algú per davant de la màquina, es para a l’instant”, diu Alberto Delgado, treballador de l’empresa.

D’altra banda, la firma Can-Id exposa un sistema per identificar els amos de gossos que no recullen els excrements. “Censem tots els gossos d’un municipi a partir d’anàlisi de sang i, si veiem que un excrement no ha estat recollit, l’analitzem per saber de qui és”, diu Oscar Ramírez, responsable de l’empresa. Ja aplica aquest sistema a la Seu d’Urgell.

Municipàlia també mostra usos molt diversos de les noves tecnologies. Un exemple és el de l’empresa Edigal. “Amb una càmera podem analitzar el tipus de ciutadà que hi passa per davant, saber-ne l’edat i l’expressió”, explica Lorenzo Carballo, tècnic de l’empresa.

“Té infinitat d’usos, tant per mostrar una oferta personalitzada si l’utilitza un comerç com perquè un semàfor duri més temps si detecta que està creuant el carrer una persona gran o algú amb mobilitat reduïda”, conclou.

Un altre ús de les noves tecnologies són els sistemes de vigilància per evitar plagues, com fa l’empresa Estratesko. “A través d’unes càmeres i una xarxa estratègicament col·locada hem atrapat centenars de senglars que s’endinsen a les ciutats per buscar menjar”, assegura un tècnic de l’empresa.

Així, aquesta alternativa servirà per tal d’avançar en la substitució del vehicle privat pel transport públic. A través d’una aplicació, l’usuari marcarà on vol anar i, mitjançant un algoritme, l’app informarà el conductor del transport públic per fer les parades i recorregut en funció dels interessos dels passatgers. L’AMTU està estudiant la seua implantació.

Pla per adaptar transport públic a la demanda dels usuaris

Un servei de transport públic sense parades i recorreguts fixos i que s’adapta a les necessitats dels usuaris. Aquesta és la proposta que va presentar ahir l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) a la fira amb la iniciativa Flexitransport.

Comparteix

També t'interessarà