Neix l'ESSpurna, destinada a sensibilitzar, divulgar i proporcionar el model d'emprenedoria cooperativa en els centres educatius

REDACCIÓ
Publicat: 
30-01-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Neix l'ESSpurna, destinada a sensibilitzar, divulgar i proporcionar el model d'emprenedoria cooperativa en els centres educatius
    Peu de foto: 
    ESSpurna

El passat mes de juny s’activà el programa subvencionat pel Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, destinat a sensibilitzar, divulgar i proporcionar el model d’emprenedoria cooperativa en els centres educatius. Les inscripcions per participar s’obriren en acabar el curs passat i es va mantenir un bon ritme fins al mes de desembre. L’objectiu és arribar a la xifra de 120 cooperatives d’alumnes participants durant el curs 2023/2024.

Durant el primer trimestre del curs s’ha donat resposta a 57 centres educatius que ha permès assolir 108 inscripcions a les 5 demarcacions territorials: terres de Ponent (9 centres educatius amb 11 cooperatives d’alumnes), comarques tarragonines (8 centres educatius amb 15 cooperatives d’alumnes), comarques gironines i Maresme (10 centres educatius amb 16 cooperatives d’alumnes), Vallès i la Catalunya Central (15 centres educatius amb 26 cooperatives d’alumnes) i la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana (15 centres educatius amb 41 cooperatives d’alumnes).

Més enllà de les xifres, el programa està acompanyant la creació de 80 noves cooperatives d’alumnes. Després d’una formació inicial per al professorat i per a l’alumnat, en la qual s’expliquen les bases de l’economia social i solidària i de les diferents opcions de cooperatives possibles, es plantegen les bases per a la primera presa de decisions que comporta la constitució d’una cooperativa. En aquests moments, ja s’han realitzat i dinamitzat les assemblees de constitució i d’aprovació d’estatuts de la majoria de les noves cooperatives d’alumnes.

En paral·lel, s’ha anat recolzant i fent seguiment a les 28 cooperatives ja existents, inscrites al programa, que han sol·licitat els serveis de l’ESSpurna per a consolidar els seus projectes cooperatius. Se’ls ha donat resposta individualitzada i adaptada a cadascuna de les demandes rebudes, cenyint-nos a les casuístiques i particularitats de cada cooperativa/grup o centre educatiu.

D’altra banda, a finals de trimestre es va activar el recolzament econòmic a les cooperatives creades i consolidades mitjançant el qual tenen la possibilitat d’adquirir de material d’ús intern a proveïdores properes, per preparar i realitzar les diferents activitats cooperativitzades.

A part del de rebre assessorament i formació, participar a l’ESSpurna presenta un seguit d’avantatges per als centres participants.

Les accions educatives es complementem amb l’aportació de recursos i materials didàctics dirigit tant a alumnat com a professorat, per l'aprofundiment de l’aprenentatge i dels coneixements, amb una metodologia activa i participativa fomentant el treball cooperatiu.

L’equip tècnic facilita i dóna opció a les cooperatives inscrites a rebre suport en organitzar trobades en els diversos territoris, facilitant així l’enxarxament entre projectes i conèixer diverses experiències.

Pertànyer al col·lectiu de l’ESSPurna permet formar part d’AlumnesCoop, la federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, accedint d’aquesta manera a una entitat de grau superior que agrupa totes les iniciatives i treballa per uns objectius comuns: fomentar el cooperativisme educatiu com a mètode d’aprenentatge i com a font de coneixement.

Actualment, es mantenen obertes les inscripcions fins a cobrir les places disponibles. Sumar-se a la iniciativa és possible durant tot el curs actual, mitjançant el formulari de la web del programa.

Tot i que el programa contempla el seguiment de les cooperatives d’alumnes segons el calendari lectiu, la temporalitat per la creació i desenvolupament d’una cooperativa d’alumnes no ve condicionada pel transcurs d’un curs escolar. És a dir, que es pot iniciar el projecte en qualsevol època de l’any, en funció de la necessitat de cada centre educatiu.

Les cooperatives creades durant el 2023/2024 tenen la possibilitat de seguir el seu procés en cursos propers, ja que l’expertesa adquirida en participar al programa els dóna les bases sòlides al professorat per acompanyar l’alumnat a consolidar els seus projectes.

Comparteix

També t'interessarà