Neix una eina que facilita la creació de comunitats energètiques per reduir el preu de la llum

REDACCIÓ
Publicat: 
29-01-2022
Actualitzat: 29-01-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Neix una eina que facilita la creació de comunitats energètiques per reduir el preu de la llum
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Aquest dijous ha entrat en funcionament Som Comunitat Energètica, una eina digital que permet simular la creació de comunitats energètiques amb el veïnat per conèixer l'estalvi energètic i econòmic que poden suposar, així com entrar en contacte amb l'administració i les entitats i empreses que operen a prop i que poden ajudar en el procés de creació d'una comunitat energètica. La plataforma és accesible a través desomcomunitatenergetica.cat.

La plataforma s'ha presentat aquest dijous al migdia a Caldes de Montbui, un dels municipis on ja està en fase avançada la creació de més d'una comunitat energètica. L'objectiu principal de Som Comunitat Energètica és dinamitzar la transició del parc edificatori cap a la descarbonització a través del foment de la creació de comunitats energètiques des d'una perspectiva inclusiva i solidària.

A la presentació hi han participat representants de les entitats impulsores de la plataforma, a més de l'alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i del director general d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal. El projecte ha estat desenvolupat per Cíclica [space · community · ecology], l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la cooperativa Dies d'Agost, Electra Caldense, i l'Associació de Micropobles de Catalunya, en el marc de la convocatòria de subvencions de Projectes Singulars 2020-21, promoguda pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat.

«Ha arribat el moment de la ciutadania, de trencar amb els oligopolis»

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui, ha destacat que «ha arribat el moment de la ciutadania, de trencar amb els oligopolis, el moment de construir sobiranies locals, també energètiques, amb l’impacte conseqüent en la lluita contra el canvi climàtic». Sobre la plataforma, Pineda ha valorat el que representa d'«apoderament de la ciutadania i foment de la participació ciutadana».

Josep Vidal, per la seva part, ha explicat que en els últims sis anys s'ha donat suport des del programa Singulars a 358 projectes d'economia social, en els quals han participat un miler d'entitats i cooperatives i ha permès la creació de 1.800 llocs de treball. El projecte que s'ha presentat aquest dijous a Caldes, en opinió de Vidal, «reforça l'economia que coopera i no la que competeix, alhora que genera un tipus d'innovació que no trobes en altres propostes econòmiques». Vidal ha avançat que la Generalitat està preparant una línia de subvencions per la creació de comunitats energètiques en format cooperativa.

En l'acte també hi han intervingut Joaquim Arcas i Jordi Pascual, de Som Comunitat Energètica; Maria Crehuet, de l'Associació de Micropobles de Catalunya; Oriol Xalabarder, conseller delegat d'Electra Caldense, i Jordi Martín, regidor d'Acció Climàtica de Caldes de Montbui.

Arcas ha destacat que l'eina permet facilitar la creació de comunitats energètiques arreu del territori de forma inclusiva, no només a les grans ciutats i a tots el edificis. Jordi Pascual, per la seva part, ha dit que la posada en funcionament de la nova plataforma «no és el punt d'arribada, sinó el punt de partida», no només en l'àmbit tècnic sinó també per fer descobrir a la ciutadania el seu potencial i per enxarxar-se.
Maria Crehuet precisament ha valorat la importància del treball en xarxa, entre petits i grans municipis. Oriol Xalabarder, per la seva part, ha destacat que la transició, «energètica, però també social», és imparable i que eines com la que s'ha presentat permeten posar a les companyies de cara a la ciutadania, «després de molts anys d'estar-hi d'esquena». Finalment, Jordi Martín ha explicat què s'està aplicant ja a Caldes en matèria de transició energètica i ha posat de relleu que no hi ha cap comunitat energètica igual que cap altra i que eines com la nova plataforma en facilitaran la creació i divulgació.

Què és una comunitat energètica i com les fomenta la nova plataforma?

Una comunitat energètica és una entitat formada per diferents agents -ciutadania, administració local o empreses- que cooperen i s'involucren en la producció, distribució i ús d'energia amb l'objectiu d'oferir beneficis mediambientals, econòmics i socials. Som Comunitat Energètica ha preparat les eines necessàries perquè aquells interessats en crear la seva pròpia comunitat energètica puguin planificar-la i valorar diferents escenaris.

«Tan important resulta destapar el potencial energètic i econòmic de noves comunitats energètiques com crear un espai de trobada entre veïns, entitats, empreses i l'administració pública on teixir les aliances que permetin posar en marxa aquests projectes arreu del territori», explica Joaquim Arcas Abella, de la cooperativa Cíclica.

En aquesta primera versió, la plataforma, d'accés lliure i gratuït, es presenta per a la gran majoria de municipis de Catalunya, i permet als usuaris comprovar les possibilitats de formar part d'una comunitat del seu entorn. En un primer moment, la iniciativa pretén arribar a les comunitats de veïns, que a més de disminuir despeses en consum energètic poden invertir aquest estalvi en altres iniciatives, com el manteniment o la millora de l'estat dels immobles.

Per formar part d'una comunitat energètica cal una inversió inicial que s'amortitza en pocs anys, entre tres i vuit, en funció de si es tenen en compte les subvencions, segons explica Jordi Pascual, investigador de l'IREC. «El preu del kWh es redueix des d'un inici, tant per l'energia autoconsumida que, per tant, es deixa de facturar via la comercialitzadora, com per l'energia sobrant, que o bé es comparteix amb la resta de membres de la comunitat o amb la xarxa», afegeix Pascual.

Comparteix

També t'interessarà