"No hem d'oblidar que el paladar s'educa, cal que els infants mengin fruita i verdura de manera precoç i repetida"

REDACCIÓ / Vithas / Lourdes Farré
Publicat: 
15-09-2023
Actualitzat: 15-09-2023 21:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • "No hem d'oblidar que el paladar s'educa, cal que els infants mengin fruita i verdura de manera precoç i repetida"
  Peu de foto: 
  Pilar Riu
 • "No hem d'oblidar que el paladar s'educa, cal que els infants mengin fruita i verdura de manera precoç i repetida"

Infants 6-11 anys


 • Com ho fem amb els infants que no volen menjar fruites i verdures? I els que rebutgen la llet?

Com he explicat anteriorment, la fruita i la verdura són un pilar bàsic d'una alimentació saludable. En casos que els nens no en vulguin hem de veure per què passa això: quins hàbits alimentaris tenen a casa seva (si no veuen que els seus pares o cuidadors en mengen, rarament en menjaran ells), quins aliments acostumen a menjar (el fet de menjar galetes o aliments processats amb sabors molt dolços fan que rebutgin sabors com els de la fruita o la verdura).

En aquests casos, cal reconduir la situació i veure si així millora.

Si, per contra, a casa tothom menja fruita i verdura, cal comprovar que no sigui un infant que menja molt dolç… Cal continuar insistint en el fet que mengi fruites i verdures, d'una manera que li resulti atractiva: oferir la fruita tallada a bocinets i amb escuradents que només calgui agafar i menjar, oferir la verdura amb presentacions que li resultin agradables o divertides. En aquests casos a vegades el menjador escolar ajuda molt, ja que per imitació dels seus iguals, molts n'acaben menjant. A més, allà saben que no hi ha "opció B" així que almenys s'obliguen a provar-ho.

No hem d'oblidar que el paladar s'educa, pel que cal iniciar aquests aliments de manera precoç i de manera repetida perquè aquests nens en continuïn consumint a la seva vida adulta.

 • Begudes vegetals o llet de vaca per als petits?

A partir de l'any ja podem oferir als nens llet de vaca sencera. La llet és un bon aliment per la seva aportació de calci, però hem de tenir en compte de no donar-n'hi en excés perquè no ens desplaci les altres menjades.

Les begudes vegetals no tenen res a veure nutricionalment amb la llet de vaca.

 • De quina manera conscienciem als nens/es de la importància de beure aigua?

L'única beguda que hem d'oferir als infants és aigua. Tot el que són begudes ensucrades, batuts... haurien de ser només per ocasions especials com aniversaris o fets puntuals. L'ideal seria que mai en beguessin, però la realitat és que això és impossible. Abans de prohibir-ho totalment, és millor pactar que només en beuran en determinades ocasions. Els nens accepten molt millor un tracte que una prohibició!

 • Amb quina freqüència podem deixar que mengin dolços? Com els introduïm a la seva alimentació de la manera més saludable possible?

De la mateixa manera que les begudes ensucrades: el mínim possible. Un cop més, la situació ideal seria que mai mengessin llaminadures ni brioixeria, però sempre es pot pactar els dies concrets que en podran menjar.

 • Els menjadors escolars juguen un gran paper en la dieta de molts infants. Per quins aliments s'hauria d'apostar?

Els menjadors fan una gran tasca i en els últims anys, s'ha aconseguit molt en aquest aspecte millorant la qualitat dels aliments que s'ofereixen. Els aliments que haurien d'oferir, haurien d'estar basats també en el plat de Harvard: que el pes important del menú el tinguin fruites i verdures, i l'altra meitat estigui repartida entre l'aportació de proteïnes en forma de carn, peix, ou i en l'aportació d'hidrats de carboni. Intentar evitar sempre fregits i cuinar de manera saludable, com pot ser a la planxa o al forn, amb oli d'oliva, i que la beguda sempre sigui aigua. Darrere de la majoria dels menús escolars hi ha nutricionistes que fan una gran feina!


Comparteix

També t'interessarà