Nou línies d'ajuts, dotades amb 10 milions d'euros, per transformar el sistema agroalimentari

ACN
Publicat: 
18-01-2023
Actualitzat: 18-01-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nou línies d'ajuts, dotades amb 10 milions d'euros, per transformar el sistema agroalimentari
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)
  • Nou línies d'ajuts, dotades amb 10 milions d'euros, per transformar el sistema agroalimentari
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat nou línies d'ajuts, dotades amb un 10 milions d'euros, amb l'objectiu d'afavorir la transformació del sistema agroalimentari. Aquestes van enfocades a l'impuls de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, a més de donar resposta a la situació d'emergència climàtica. Així, es poden sol·licitar per calcular la petjada ambiental de producte, crear obradors compartits, millorar l'eficiència de petits escorxadors, fomentar projectes transformadors i arrelats al territori, prevenir pèrdues i el malbaratament alimentari, incrementar la qualitat, fomentar el relleu generacional i projectes liderats per dones o innovar en termes de digitalització, entre d'altres.

El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha explicat que la primera de les línies d'ajuts pretén contribuir a la minimització dels efectes del canvi climàtic, partint de la base de conèixer en quines condicions produeix el sector primari. En aquests sentit, ha destacat que tant el Pirineu com altres territoris de muntanya són importants de cara a dur a terme aquesta transformació. Concretament, a partir del càlcul de la petjada ambiental dels productes agraris es pot obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s'ha fixat com a objectiu que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles l'any 2030.

En la presentació duta a terme a la Seu d'Urgell per al sector agroalimentari del Pirineu s'ha indicat que els ajuts formen part del Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya, que s'està desenvolupant des de l'any 2021. El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha explicat que aquests incentius econòmics són una de les vies per contribuir a la transformació del sistema agroalimentari, que vol ser més sostenible, arrelat al territori, equitatiu i saludable, entre d'altres.

En aquesta primera convocatòria d'enguany, oberta fins al 27 de febrer, les empreses podran sol·licitar un màxim de 200.000 euros en tres anys, quantitat que serà de 20.000 euros en el cas que la demanda es faci a títol individual. Mòdol ha dit que en cas d'esgotar-se la partida de 10 milions d'euros prevista, hi ha un compromís per poder-la ampliar. La intenció és que les subvencions es publiquin cada any i que les d'aquesta convocatòria es resolguin i es paguin durant aquest any.

Comparteix

També t'interessarà