Nou projecte solidari amb el dol perinatal a l’Arnau de Vilanova

REDACCIÓ
Publicat: 
20-04-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nou projecte solidari amb el dol perinatal a l’Arnau de Vilanova
  • Nou projecte solidari amb el dol perinatal a l’Arnau de Vilanova

L’Àrea d’Obstetrícia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha engegat aquest 2020 un projecte artesanal i solidari per acompanyar les famílies que han patit una pèrdua gestacional. Es tracta de la creació de carpetes de roba que inclouen records del nadó que ha nascut sense vida, com per exemple la seva empremta, per tal d’ajudar les famílies a superar el dol.

La idea va néixer a partir de l’afició per la costura de les llevadores Marta Gasia, Ángeles Serveto, Aida Gabriel i de l’auxiliar d’infermeria Dolors Qui, que han comptat amb el suport de la supervisora de parts, Anna Monsó. Per la seva banda, la professora de costura Antònia Martín ha ajudat a elaborar el disseny de la carpeta i Rosa Oliu, de Baba’s House, ha fet el donatiu de les teles i el material. Així mateix, un grup de persones s’han sumat al projecte de forma voluntària i han cosit carpetes, una contribució que les impulsores desitgen que tingui continuïtat.

La iniciativa s’emmarca en el Protocol per millorar l’acompanyament en la mort perinatal, que ha anat evolucionant amb el pas del temps. Tant la intensitat com la complexitat d’aquest fet traumàtic fan que el sistema sanitari consideri important abordar aquesta situació d’especial rellevància.

Les dones i les famílies que viuen aquesta circumstància pateixen un fort impacte emocional des del moment que reben el diagnòstic de malaltia incurable (patologia crònica complexa) o de mort del seu fill o filla esperat. Experts en dol asseguren que el fet de poder acomiadar-se del nadó i mantenir el seu record són factors que influeixen positivament en el procés per superar la pèrdua.

Aquestes carpetes també són útils per als professionals sanitaris que acompanyen emocionalment les famílies en aquest moment tan dolorós, i els ajuden a oferir-los un tracte més personal i humà. Cada carpeta inclou una targeta confeccionada per registrar les dades del naixement, les empremtes del nadó i, dins dels diferents compartiments de la carpeta, la família hi pot guardar els objectes escollits per elaborar el record d’aquell fill o filla.

Les impulsores de la iniciativa afirmen que el projecte està obert a noves col·laboracions per tal de donar-hi continuïtat i seguir avançant en la millora de l’atenció al dol perinatal.

Comparteix

També t'interessarà