Nou rècord de la Balança Comercial de Lleida amb més de 4.800 MEUR en intercanvis el 2023

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
22-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nou rècord de la Balança Comercial de Lleida amb més de 4.800 MEUR en intercanvis el 2023
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

La Balança Comercial de Lleida ha registrat un nou rècord històric durant el 2023, amb un volum d'intercanvis comercials internacionals que ha ascendit a 4.815 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un creixement del 2,49% respecte a l'any anterior, segons es detalla en l'estudi presentat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Lleida. L'estudi s'ha elaborat en el marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l'ens cameral, amb l'objectiu de fomentar la competitivitat del territori lleidatà.

Les exportacions lleidatanes han assolit els 2.925,56 milions d'euros, experimentant un increment del 0,84% respecte al 2022. Es destaca especialment l'augment de les vendes de fruita i oli d'oliva, amb creixements del 12,38% i del 18,26% en valor, respectivament. No obstant això, el sector farratger ha patit una davallada significativa, amb una disminució del 55,39% en les seves exportacions internacionals.

Geogràficament, la Unió Europea continua sent el principal destí de les exportacions lleidatanes, representant un 64,83% del total. França, Alemanya, Itàlia i Portugal figuren com els principals mercats dins de la Unió, mentre que els Estats Units i el Marroc són destacats com a destins no comunitaris.

Pel que fa a les importacions, han experimentat un increment del 5,16%, arribant a un valor total de 1.890,26 milions d'euros. Aquest creixement ha estat impulsat principalment per l'augment en la importació de cereals i animals porcins vius, amb increments del 38,98% i del 80,52%, respectivament.

Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, ha destacat que malgrat la reducció en el nombre d'empreses exportadores, les empreses exportadores regulars s'han mantingut estables. A més, ha ressaltat que la Balança Comercial de Lleida continua sent positiva, amb un superàvit de 1.035,30 milions d'euros, contrastant amb els balances deficitaris de Catalunya i Espanya.

Per la seva banda, Joan Talarn, president de la Diputació, ha subratllat els esforços de les comarques de Lleida per mantenir-se com una economia dinàmica, especialment en el context actual de transició cap a un sistema de producció circular, verd i digitalitzat. A més, ha destacat que l'èxit de les exportacions demostra la resiliència i la fortalesa del teixit productiu de la regió, tot reafirmant la importància d'iniciatives com el desdoblament de l'autopista fèrria per a mercaderies entre Saragossa i Tarragona, amb el projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans com a hub logístic clau del sud d'Europa.

Comparteix

També t'interessarà