Nou recurs didàctic per prevenir les addiccions als videojocs i les apostes en adolescents

ACN
Publicat: 
17-12-2021
Actualitzat: 17-12-2021 13:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nou recurs didàctic per prevenir les addiccions als videojocs i les apostes en adolescents

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'Hospital del Bellvitge han elaborat uns materials didàctics per prevenir les addicions als videojocs i als jocs d'aposta. L'acció s'emmarca en el programa eduCAC i ofereix 15 unitats didàctiques a alumnes de 3r i 4t d'ESO sota el lema 'Què t'hi jugues?'. L'objectiu és que els alumnes reflexionin i prenguin consciència sobre el funcionament social i psicològic dels videojocs i els jocs d'atzar en línia, amb la finalitat d'aconseguir un consum responsable i crític. A la Unitat de Joc Patològic i altres Addiccions de Bellvitge els joves de 16 a 21 anys atesos per aquests problemes han passat del 2% al 9,5% entre el 2005 i el 2021. A més, s'observen efectes directes del confinament.

Del total de joves atesos, un 26,4% tenen problemes amb l'ús dels videojocs i un 63,6% per addicció als jocs d'atzar. En concret, un 52,4% ho fa per jocs de tipus estratègic, com les apostes esportives. L'edat mitjana amb la que arriben a la consulta són els 19 anys i l'evolució del trastorn és molt ràpida, de prop d'un any i mig. Gairebé un 40% d'ells ja acumulen deutes.

Si es comparen les dades d'abans i després del confinament, s'observa com l'edat ha disminuït i ha pujat el nivell d'estudis. També s'ha notat un increment de casos per addicció als videojocs.

Segons estudis recents a l'Estat, el 82,2% dels estudiants de 14 a 18 anys juguen a videojocs. Com més joves, més freqüent l'ús. En concret, als 14 anys la prevalença en l'ús dels videojocs és del 85,5%, percentatge que va baixant a mesura que fan anys. Als 18 anys és del 78,1%.

Pel que fa als jocs d'atzar, el 10,3% de joves d'entre 14 i 18 anys ha jugat amb diners el darrer any. En contra del que passa amb els videojocs, la prevalença creix a mesura que avança l'edat. Així, el 8% dels joves de 14 anys aposten diners en línia i s'arriba al 14,6% amb 18 anys.

Per prevenir aquestes situacions, el CAC i Bellvitge han posat a disposició de tots els centres la unitat didàctica 'Què t'hi jugues?'. Són 15 activitats didàctiques dividides en tres parts: videojocs, jocs d'atzar i apostes en línia, així com una part final d'avaluació. En aquestes activitats es reflexiona sobre el temps que dediquen als videojocs i si això interfereix en altres àmbits de la seva vida, els valors que hi troben. També es tracta els valors que transmeten els experts en apostes en internet, es coneixen testimonis de problemes amb addicions a aquests jocs i si troben que hi ha publicitat encoberta.

Prova pilot

El CAC i Bellvitge s'han marcat també estudiar els hàbits de joc social, problemàtic i patològic, així com l'ús de videojocs en adolescent, i testar els materials. Per això, es posarà en marxa al gener una prova pilot en dos instituts de Barcelona que s'allargarà fins al març. L'objectiu és veure la situació abans de seguir aquestes activitats i si hi ha canvis un cop feta la unitat didàctica.

Durant la prova pilot, els investigadors estudiaran els hàbits de joc social, problemàtic i patològic i l'ús dels videojocs en els adolescents. El CAC recollirà les observacions i propostes dels docents que hi participin.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat la importància d'aquest material especialment ara, a les portes del Nadal, que té els videojocs com un dels regalls estrella; i després dels efectes del confinament per la covid. Precisament, tant el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, com el d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han destacat la utilitat dels materials en el moment actual.

Argimon ha explicat que Salut treballa en una nova llei d'addiccions –l'actual és del 1985- que inclogui noves formes, com les apostes en línia. Ha afirmat que el projecte entrarà "aviat" al Parlament. De la seva banda, Cambray ha destacat la necessitat de despertar l'esperit crític davant dels missatges erronis que reben d'aquest món.

Comparteix

També t'interessarà