Nova àrea de nutrició del Banc dels Aliments per millorar la dieta de les famílies usuàries

REDACCIÓ
14-11-2021
  • Nova àrea de nutrició del Banc dels Aliments per millorar la dieta de les famílies usuàries

El Banc dels Aliments de Lleida ha creat una àrea de nutrició, amb l’objectiu d’arribar als seus usuaris per millorar la gestió de la seva dieta, oferint una major alfabetització alimentària i establint una estratègia de promoció de la salut i prevenció de malalties relacionades amb l’alimentació. A més, compta amb un dietista-nutricionista, una figura pionera entre els diferents bancs d’aliments existents.

Els objectius son dignificar la recollida d’aliments i fer corresponsables les persones usuàries de la seva planificació alimentària a través d’un procés d’educació nutricional; i conèixer i millorar l’estat nutricional i de salut de població amb risc d’inseguretat alimentària; i en conseqüència, prevenir i detectar malalties cròniques relacionades amb una mala alimentació.

L’àrea tindrà un servei d’assistència nutricional que treballarà l’aspecte educacional i l’acompanyament dels usuaris, a més de visites clíniques, per tal d’augmentar el coneixements en nutrició de les persones usuàries.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca que es tracta de la “posada en marxa d’un programa que pretén dignificar la recollida d’aliments i fer corresponsables les persones usuàries de la seva planificació alimentària a través d’un procés d’educació nutricional”, i que es presenta “amb finalitats sanitàries ja que a través de la bona alimentació es poden prevenir i detectar algunes malalties cròniques”. Talarn també posa en valor la tasca que fa el Banc dels Aliments “ja que, mes enllà de repartir menjar, col·labora en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social a les comarques de Lleida, al mateix temps que ajuda a prevenir i lluitar contra el malbaratament alimentari”.

Les dades reflecteixen que un 16% de la població espanyola reconeix tenir una dieta inadequada per motius econòmics, mentre que gairebé el 50% afirmen que no mengen el mateix que abans de la crisi.

“Pensem que amb una millora de la gestió dels aspectes dietètics i nutricionals i amb un impuls a l’alfabetització nutricional de les persones usuàries del Banc dels Aliments, podem contribuir positivament a la promoció de la salut i a la prevenció de malalties relacionades amb l’alimentació”, ha dit Antoni Fo.

Per la seva banda, la professora d’Infermeria de la UdL, Blanca Salinas, explica que “no només es tracta de garantir l’accés als aliments, es tracta de menjar com cal”, i que s’ha de “seguir treballant pel dret a una alimentació segura, suficient i saludable”. En aquest sentit, ha recordat que més del 50% del usuaris que s’atén són persones amb sobrepès i amb patologies com hipertensió, diabetis i obesitat. A més, ha afegit que només un 14% dels usuaris segueixen una dieta mediterrània. També diu que s’ha detectat que es consumeixen en excés aliments ultraprocessats i altres amb alt contingut de sodi, una qüestió que va molt lligada amb la hipertensió arterial. A més, ha dit que la forma de menjar, fins ara, té un dèficit proteic.

Des del Banc dels Aliments s’està treballant en disposar de protocols de priorització, recerca de programari de gestió de pacients, l’elaboració d’un estudi de necessitats nutricionals amb la UdL i l’aliança amb fòrums de salut del territori.

Cal recordar que durant l’any 2020, les persones usuàries del Banc dels Aliments van augmentar en un 40%, i que es va abastir, a través de la xarxa d’entitats, a 29.193 persones a les comarques de Lleida. En un context marcat per la pobresa, actualment a Catalunya un 10,6% es troba en una situació de pobresa severa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta