Nova declaració d'emergència cinegètica per combatre la sobrepoblació de conills a la plana de Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
19-03-2024
Actualitzat: 19-03-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Nova declaració d'emergència cinegètica per combatre la sobrepoblació de conills a la plana de Lleida
    Peu de foto: 
    Dolors Vila en un moment de la presentació - Foto: Generalitat de Catalunya

La nova Declaració d’Emergència Cinegètica (DEC) per abordar la sobrepoblació de conills a la plana de Lleida serà publicada aviat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Amb una validesa fins al 30 d’abril de 2025, aquesta nova mesura cobrirà una àrea de 5.194 km2 que abasta les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues. Anunciada per la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida, Dolors Vila, la nova DEC és fruit d’una col·laboració entre el Departament, les Àrees Privades de Caça (APC) i els caçadors, amb el suport del Cos d’Agents Rurals.

Aquesta declaració, reclamada pel sector agrícola, busca expandir les mesures de control per minimitzar els danys causats als cultius. Cobrint una àrea geogràfica més àmplia i amb una vigència estesa, la DEC permetrà realitzar actuacions excepcionals per danys fora del període habitual de caça, agilitzant els procediments administratius.

Les mesures de la nova DEC se centren en intensificar les captures de conills durant els períodes de baixa densitat poblacional, garantint així una major efectivitat. A més, s’estableix un seguiment anual de les densitats poblacionals per adaptar les actuacions a les necessitats variables.

Per assegurar el compliment dels objectius de captures, s’autoritza als titulars de les APC a realitzar caça excepcional de conills fins al 30 d’abril de 2025. A més, es preveuen mesures per actuar en cas de no assolir els objectius marcats.

El balanç positiu de la declaració anterior subratlla la necessitat de mantenir l’esforç, amb una combinació de mesures immediates i de llarg termini. Les actuacions han demostrat ser efectives, amb una majoria d’APC assolint els objectius de captures.

Amb una visió de llarg termini, el Departament insisteix en la importància de prioritzar les actuacions durant els períodes de baixa densitat poblacional i promoure mètodes de caça efectius. La nova DEC, juntament amb altres iniciatives com el control nocturn amb visors, busca continuar la reducció dels danys als cultius i garantir la sostenibilitat de les mesures implementades.

Comparteix

També t'interessarà