Noves sentències imposen al banc les despeses de la firma de la hipoteca

L. GARCÍA
13-11-2017
  • Noves sentències imposen al banc les despeses de la firma de la hipoteca

Els tribunals lleidatans emeten noves sentències que condemnen la banca a pagar les despeses de la firma d’una hipoteca, la qual cosa obliga a retornar els diners el client. D’aquesta manera, el Jutjat de Primera Instància número 6 de Lleida ha emès dos sentències contra Banc Sabadell en les quals obliga a retornar a dos clients més de 22.000 euros a l’anul·lar les clàusules terra de les seues hipoteques, a banda d’anul·lar les despeses que van pagar els particulars per la firma. Els clients, representats per l’advocat Xavier Prats, de Prats Advocats, reclamaven la nul·litat de les despeses de gestoria, notaria, inscripció al Registre de la Propietat i l’impost d’Actes Jurídics Documentats.

Acollint-se a diverses sentències, entre les quals algunes del Tribunal Suprem i del Constitucional, el titular del Jutjat de Primera Instància 6 de Lleida, Eduardo M. Enrech, assenyala que l’entitat s’oposa a retornar aquestes quantitats al dir que estaven negociades amb el client, però, segons el magistrat, el banc no ho ha provat i, en el cas de la gestoria, per exemple, el consumidor no va tenir l’opció d’elegir, per la qual cosa va ser imposada. D’aquesta forma, el magistrat les declara nul·les i abusives, a l’entendre que l’interessat per la firma de la hipoteca també és el banc i que les despeses haurien de distribuir-se de manera equitativa. A més, la sentència estableix que el consentiment del client no suposa una negociació, per la qual cosa anul·la la clàusula i obliga l’entitat a retornar les despeses de la firma.

 

El jutge considera que el banc no va negociar les despeses amb el client malgrat que les consentís

 

En una de les sentències, el banc ha de tornar 17.536 euros per les quantitats cobrades de més per la clàusula terra (fixada en el 4,5%) i uns altres 1.097 euros per les despeses de formalització de la hipoteca. En el segon cas, l’entitat ha de pagar al client 3.194 euros a l’anul·lar-se la clàusula terra i uns altres 950 euros per les despeses de la firma. En tots dos casos, el banc no es va oposar a l’anul·lació de les clàusules terra, considerades nul·les i abusives pel Tribunal Suprem i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, si no hi ha transparència i informació al client. El mes de setembre passat es va dictar la primera sentència d’aquest tipus a Lleida, com ja va publicar SEGRE, i obre la via judicial perquè altres consumidors puguin reclamar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?