Òmnium demana apostar pel cine en català al futur Govern

J.B.
10-02-2021
  • Òmnium demana apostar pel cine en català al futur Govern

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va fer una crida ahir des de Lleida al futur Govern perquè “aposti de forma decidida” pel cine i l’audiovisual en català davant de les “xifres irrisòries” de produccions en aquesta llengua a Catalunya, que “cada any es redueixen i marxen a Madrid”, i les “xifres vergonyoses de presència del català a les sales de cine”. En aquest sentit, Mauri va reclamar una aposta ferma per la cultura “amb un mínim del 2%” del pressupost i, en especial, pel sector audiovisual en català davant de “el perill que els joves perdin elements de referencialitat en aquesta llengua”. Va advertir d’aquesta manera que “si no fem res per revertir aquesta situació, el català serà residual en l’àmbit audiovisual”. Mauri va assistir a la Llotja a l’estrena de la cinquena edició dels Premis VOC (Versió Original en Català), que organitza Òmnium per estimular la producció de continguts audiovisuals en llengua catalana.

L’acte també va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i del president de la Diputació, Joan Talarn, entre altres autoritats. Pueyo va destacar que “la nostra voluntat inalterable des de la Paeria és impulsar el català amb fermesa i normalitat” i, recordant la seua etapa al capdavant de la secretaria de Política Lingüística fa quinze anys, va lamentar que “sense sobirania política les oportunitats per a la nostra llengua i cultura tenen dificultats afegides”. D’altra banda, Mauri va recordar la polèmica per les obres de Sixena fa tres anys en ple 155 i ara el litigi amb Barbastre en plena campanya: “No existeixen les casualitats, tot forma part d’una estratègia d’Estat a la qual hem de plantar cara omplint les urnes diumenge.”

Premis VOC amb accent aneuenc

Més de 120 projectes s’han presentat aquest any als Premis VOC, dels quals el jurat n’ha seleccionat cinc a la categoria de curts de ficció, quatre a la de curts documentals i cinc en la d’altres formats audiovisuals. Entre els documentals s’ha de destacar Camí d’Àrreu, un film del realitzador de Sort Aleix Gallardet impulsat des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu que retrata el despoblament del món rural. Amb 14.000 euros de premis entre les tres categories (es decidiran al març), els films podran visionar-se durant aquest mes a gairebé quaranta localitats –entre les quals la Pobla de Segur, la Seu d’Urgell, Solsona, Sort i Tàrrega– i també a Filmin.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta