Onze conjunts de construcció de Pedra Seca, declarats com a Bé d'Interès Nacional

REDACCIÓ
Publicat: 
11-05-2022
Actualitzat: 11-05-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Onze conjunts de construcció de Pedra Seca, declarats com a Bé d'Interès Nacional

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec celebra la declaració com bé cultural d'interès nacional (BCIN) d’onze conjunts de construccions de pedra seca i d'abastament i explotació d'aigua a Torrebesses. Es tracta del pou de la Vila, safareigs i bolló; la secla i rasa de la Vall Major, el conjunt del molí de Bep de Canut, el marge del molí del Culó o del Puntarró, el molí i bassot de Tomàs, la cabana d'Albert Marçal, la cabana de volta de la Paula, la cadolla Colomina i regatons, la bassa de Bep del Pubill i regató, l'aljub i cadolla del Ribot, i altres abancalaments i marges a la zona de la Gironeta. El reconeixement atorgat per la Generalitat de Catalunya es fa en la categoria de zona d'interès etnològic i es delimiten també els seus entorns de protecció. Implica, per tant,que no es pot parcel·lar, edificar o enderrocar aquests elements sense l'autorització expressa del departament de Cultura.

Torrebesses compta amb més de 300 construccions de pedra seca catalogades que la situen com una de les poblacions amb major presència d’aquestes construccions estretament lligades a la història del nostre territori. Aquest reconeixement reforça el treball realitzat des de l’Ajuntament de Torrebesses i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca per recuperar aquestes construccions i difondre la pedra seca com un element patrimonial imprescindible. Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, confia en que “això contribueixi a ampliar el coneixement d’aquest patrimoni i el treball que es fa per recuperar-lo i protegir-lo des del Segrià Sec”.

Aquesta declaració d’onze nous conjunts de pedra seca com BCIN coincideix amb els darrers dies hàbils per participar en la 13a edició del Concurs de Fotografia de la Pedra Seca, que té per objectiu de potenciar la seva aposta per donar valor i difondre el patrimoni al voltant de les construccions de Pedra Seca a Catalunya i, especialment, al Segrià Sec. El certamen premiarà quatre fotografies entre les quals es repartiran més de set-cents euros entre premis en metàl·lic i material fotogràfic. El concurs està obert a tothom i cada participant podrà presentar un màxim de tres imatges originals. Les fotografies participants es podran reproduir de manera gratuïta als establiments FotoLlum de Lleida. Caldrà presentar-les a l'Ajuntament de Torrebesses, al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca o a qualsevol de les botigues FotoLlum fins al 15 de maig de 2022.

Sobre la Comunitat de Municipis del Segrià Sec

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és un associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. L’objectiu de la Comunitat és el foment i desenvolupament econòmic i social local, així com la promoció del turisme i el patrimoni cultural a la zona. Tot plegat, buscant la millora de la qualitat de vida de la ciutadania del territori.

Comparteix

També t'interessarà