Onze joves participen a la 3a edició del programa sociolaboral Brigada Jove

REDACCIÓ
Publicat: 
13-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Onze joves participen a la 3a edició del programa sociolaboral Brigada Jove
    Peu de foto: 
    Foto: Ajuntament de Lleida

Una iniciativa de formació i treball a mida impulsat pel Departament de Joventut en col·laboració amb l’IMO i diferents departaments municipals


L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa la 3a edició del programa sociolaboral Brigada Jove, una iniciativa de formació i treball a mida impulsat pel Departament de Joventut en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Ocupació i diferents departaments municipals. Amb aquesta iniciativa els joves, alhora que aprenen, realitzen un servei en benefici de la comunitat. Aquesta edició s’ha centrat en tasques de manteniment i millora d’espais enjardinats.

L’actuació han consistit en una arranjament a fons de la plaça de la Pau en què s’han renovat totalment els parterres, tot el sistema de reg, plantada d’unes 2.000 plantes noves i renovació de pintura de bancs i faroles. Cal destacar, en aquest sentit, el treball interdepartamental amb diferents departaments i serveis municipals, especialment la Regidoria de Sostenibilitat i la Regidoria de Joventut, Educació i Ocupació. Concretament hi ha hagut un treball conjunt amb el Servei de Parcs i Jardins i amb l’IMO.

Un projecte per generar oportunitats laborals

La Brigada Jove és una primera experiència formativa i laboral, adreçada als joves que es troben vinculats al Departament d’Inclusió i al Departament de Joventut de l’Ajuntament de Lleida. Es realitzen diversos tallers prelaborals de feines de paleta, fusteria, pintura i electricitat, en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Ocupació. Aquesta primera experiència es valora molt positivament, tant per l’impacte en els joves participants com en la ciutat. Emprant la metodologia APS (Aprenentatge Servei), els joves reben aquestes formacions, assolint uns aprenentatges i posteriorment traslladant-los en el manteniment d’equipaments municipals a l’espai públic. Així doncs, es dona visibilitat a la tasca dels joves, mitigant l’impacte d’estereotips al voltant d’aquests col·lectius.

Aquesta iniciativa fa una aposta per dur a terme una formació i treball adreçat a joves en situació d’especial vulnerabilitat que presenten dificultats per accedir al món laboral atesa la seva situació legal. Es realitza una prospecció de sectors de treball i nínxols de feina que esdevinguin escenaris potencials que afavoreixin la inserció laboral de la gent jove. Es prioritzen les formacions associades a activitats econòmiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible: manteniment i restauració d’edificis, energies verdes, producció ecològica, entre d’altres.

Els destinataris d’aquest projecte són joves entre 18 i 30 anys amb dificultats per accedir a l’oferta formativa i professionalitzadora de la ciutat. El curs consta d’un mòdul formatiu de 130 hores, un mòdul de PRL de 8 hores, un mòdul de competències transversals de 6 hores, un mòdul de 6 h de recerca de feina i 100 hores de pràctiques laborals.

La durada del projecte és d’un any (desembre de 2022 a desembre del 2023). Els participants estan pràcticament a punt d’acabar els mòduls de la formació i després començaran les pràctiques en empreses. Per a aquest fase, la Paeria compta amb la col·laboració de diferents empreses i serveis com són la UTE Biosca- Jardineria, la Fundació Ilersis i l’Arborètum de Lleida. 

Comparteix

També t'interessarà