⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor

ACN
Publicat: 
12-08-2021
Actualitzat: 12-08-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor
  • ⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor
  • ⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor
  • ⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor
  • ⏯️ Pagesos lleidatans concentren la feina al matí al camp per evitar les hores fortes de calor

Alguns pagesos lleidatans opten per compactar les jornades laborals i concentrar-les al matí per protegir els treballadors del camp de les hores fortes del sol, coincidint amb l'onada de calor d'aquests dies. Beure aigua sovint i cobrir-se el cap amb barrets o gorres, són altres de les solucions que prenen les persones que treballen en la recollida de la fruita. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ressalta que la calor d'aquest dimecres a Lleida "és habitual" i que ja "estan acostumats a treballar-hi". Segons Protecció Civil, entre dimecres i diumenge es poden assolir temperatures extremes que poden superar els 40ºC a Ponent. Si s'acompleixen aquestes previsions, Roqué no descarta adoptar altres mesures per protegir-se de la calor.

Algunes de les mesures que ja segueixen els treballadors del camp és hidratar-se sovint i cobrir-se el cap per protegir-se de la calor però ara encara prenen més importància coincidint amb les elevades temperatures que s'esperen pels pròxims dies. Així mateix, alguns pagesos han reestructurat les hores de feina al camp aquests dies i les han concertat durant el matí per tal d'evitar així les hores fortes de calor de la tarda, explica Roqué.

El president d'Asaja Lleida posa de relleu, però, que "la calor a Lleida és habitual i estem acostumats a treballar-hi". Malgrat això, explica que no descarta adoptar altres mesures si en els pròxims dies s'assoleixen temperatures de fins a 42ºC a Ponent per tal de protegir els treballadors de la calor.Catalunya suspèn acampades, limita l'oci i l'activitat agrícola pel risc de focContribució de pagesos i ramaders per reduir el risc d'incendi

D'altra banda, Asaja Lleida comparteix la petició de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, demanant al pagesos que llauressin els camps davant l'arribada de l'onada de calor per evitar incendis. Tot i això, Roqué remarca que és una mesura que ja fan habitualment. A la vegada, dona un toc d'atenció a l'Administració i adverteix que hi ha pagesos que han acabat abandonant l'activitat agrària amb la qual cosa cada vegada hi ha més explotacions ermes.

En el mateix sentit, adverteix que els danys que provoca la presència de fauna salvatge està comportant que siguin cada cop menys els ramaders en zones de muntanya que es dediquen a la ramaderia extensiva. "És la que realment està evitant molts incendis a les comarques de muntanya amb la neteja del sotabosc que fan", assenyala.

Tret de sortida a la collita de la pera Conference

Pere Roqué ha començat aquesta setmana a collir la veritat de pera Conference en una finca de l'Horta de Lleida. Aquest pagès i president d'Asaja Lleida remarca que la Conference "s'ha convertit en la pera estrella de les comarques de Lleida" i posa de relleu que enguany s'espera un descens de producció de pera en relació amb altres anys per les gelades de la primavera. Tit i això, estima una bona campanya de comercialització i més tenint en compte el descens de producció generalitzat a Europa.

Roqué destaca que la pera Conference que es produeix a Lleida és "molt apreciada" pels mercats, tant estatals com internacionals. "El gust que té la pera de Lleida res té a veure amb el que la pera dels Països Baixos o Bèlgica", assevera. En aquest sentit, fa una crida "perquè abans d'importar una fruita d'altres països es pensi en el producte local, que té el gust que espera el consumidor", afegeix.

Comparteix

També t'interessarà