Pagesos a l’última en tecnologia mòbil

I. CHIVA
28-09-2019
  • Pagesos a l’última en tecnologia mòbil
  • Pagesos a l’última en tecnologia mòbil

Un camp situat a l’extrem sud-est del terme d’Albatàrrec es va convertir ahir en el primer de tot l’Estat a estar connectat a la xarxa 5G. La finca, de nectarines, va ser l’escenari en què es va presentar un projecte desenvolupat per Vodafone, Cisco i AKIS en el marc de 5G Barcelona, que avala la conselleria de Polítiques Digitals. Permet connectar en temps real i amb una latència de només cinc mil·lisegons operaris sobre el terreny amb tècnics i especialistes que es trobin en altres llocs. Així, la prova pilot va consistir que un podador es col·loqués unes ulleres amb una càmera incorporada. A través d’aquestes, es va connectar amb un tècnic que es trobava en un altre lloc que, veient l’arbre a través dels ulls de l’operari, va indicar quines branques havia de podar i com fer-ho.

“La tecnologia no és només per a les ciutats, també és per al camp. Que arribi al món rural contribueix a cohesionar i a poder assolir tots els reptes que se’ns presenten”, va subratllar la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que va ser present a la demostració al costat del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el president de la Diputació, Joan Talarn.

Puigneró va remarcar que “l’aplicació del 5G al camp és una oportunitat per generar llocs de feina a les comarques de Lleida” i també va afirmar que “la tecnologia 5G farà més competitiu el sector agroalimentari, que és estratègic per a Catalunya”. “Estem obrint una porta al futur del camp, la de la innovació digital”, va concloure. En la mateixa línia, Talarn va destacar que la implantació de les noves tecnologies al món rural és “fonamental” per al desenvolupament i per evitar la despoblació. Per la seua part, Víctor Falguera, director de projectes d’AKIS, va explicar que la tecnologia ja està disponible, encara que la prioritat no és que arribi immediatament al mercat, malgrat que dependrà de la demanda. Eduard Martín, director de 5G Barcelona, va confiar que la xarxa estigui desplegada a Catalunya el 2025.

I és que, fa unes setmanes, va transcendir que la firma del projecte s’havia suspès després que Madrid objectés que el document fes referència a Catalunya com a “país” i no parlés en cap moment de “Regne d’Espanya”. Llavors, des de Brussel·les van subratllar la necessitat que totes les iniciatives d’aquesta classe s’ajustessin a la legislació interna dels estats membres.

Un operari es col·loca unes ulleres amb càmera i un tècnic li indica en directe com efectuar les tasques

Així les coses, Puigneró va indicar que el Govern delegarà en empreses i centres tecnològics l’impuls del projecte, però es mantindrà en el consorci. A més, va assenyalar que, abans del 12 de novembre tindrà lloc la presentació del projecte Corredor 5G Mediterrani. “És un projecte fonamental i determinant per construir l’ecosistema 5G que volem per a Catalunya”, va concloure.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next