Pelegrí es pregunta si la UE hauria de restringir l'entrada de productes russos contra el veto

SEGREcom
Publicat: 
27-08-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Pelegrí es pregunta si la UE hauria de restringir l'entrada de productes russos contra el veto

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va comparèixer ahir davant de la Diputació Permanent del Parlament per parlar de les conseqüències del veto rus i va arribar a preguntar-se sobre si "algú" s'hauria de plantejar respondre de la mateixa forma. "No proposo, però pregunto: nosaltres tenim prohibida l'entrada de productes agroalimentaris a la Federació Russa, però no tenim restriccions per a l'entrada de productes russos. És possible que algú s'hagi de plantejar això?", va dir Pelegrí. "Obro la pregunta perquè puguem reflexionar tots si això és així i si ha de ser així", va afegir.

Va insistir, de la mateixa manera com fa el sector, que aquesta crisi ha vingut generada per una decisió política de la UE per sancionar l'actitud de Rússia en el conflicte amb Ucraïna i considera que "davant de decisions polítiques, fan falta mesures polítiques", reiterant les seues crítiques a la Comissió Europea perquè les mesures de compensació als productors "han arribat tard i són insuficients". Va criticar els reglaments de retirades per a fruita de pinyol, el primer, i per a poma i pera, el segon, per incloure condicions i preus diferents, per la qual cosa va insistir que estableixen discriminacions. Va denunciar que la UE exigeix els mateixos requisits per a tots els productors i, en canvi, estableix diferents compensacions per als diferents tipus de productes: "Si tothom produeix amb les mateixes condicions que demana la UE també és lògic que hi hagi igualtat en les mesures, independentment del que produeixin." Per exemple, el reglament per a fruita de pinyol només permet retirar fins un a 10% de la producció, mentre que en el cas de llavor no hi ha límit. A més, si la fruita s'envia a compostatge, es cobra a la meitat que si es destina a beneficència.

Pel que fa a preus, i com va avançar a SEGRE, va insistir en la necessitat d'equiparar els de retirada, recordant que els establerts per a paraguaians i platerines superen els 43 cèntims d'euro el quilo, quan en préssec són tan sols 26,9. Va cridar l'atenció, a més, sobre la "lletra petita" del reglament de la fruita de llavor, dotat amb 125 milions d'euros.

Va afirmar que si el volum retirat sobrepassa aquest import, la UE no preveu incrementar el pressupost, sinó reduir proporcionalment el preu per quilo, fet que suposa una inseguretat per al sector.

També va criticar l'actitud del Govern espanyol, a qui va demanar que "assumeixi els compromisos" que li ha demanat la Generalitat i defensi les demandes proposades per la conselleria. Entre aquestes destaca la necessitat d'estendre els reglaments de la CE perquè cobreixin tot el que duri el veto rus, anunciat per a un any. A més de les ja reclamades, com bonificacions fiscals, va apostar per accelerar negociacions amb tercers països per facilitar exportacions i poder incloure una ajuda a la venda en aquests mercats, com ocorre amb el vi, va dir, i els ajuts de "mínimis" que pot donar l'Estat.

La conselleria estudia presentar una queixa per una actitud "no correcta" de la Comissió.

"lletra petita"

Pelegrí alerta que la UE pot abaixar el preu per quilo de retirada perquè només preveu gastar 125 milions

advertència

"És la tercera vegada en 10 anys que hi ha una crisi d'aquesta magnitud i pot hipotecar el futur"

Comparteix

També t'interessarà