Perdonen un deute de 60.707 euros a una veïna de Lleida amb la Llei de Segona Oportunitat

REDACCIÓ
Publicat: 
02-05-2023
Actualitzat: 02-05-2023 10:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perdonen un deute de 60.707 euros a una veïna de Lleida amb la Llei de Segona Oportunitat
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El jutjat de Primera Instància número 6 (mercantil) de Lleida ha perdonat un deute de 60.707 euros a una veïna de Lleida, M. S. A., en aplicar la Llei de la Segona Oportunitat i exonerar-lo del passiu insatisfet, la qual va avalar personalment els préstecs d'una societat del seu exmarit.

En aquest sentit, abans de divorciar-se la dona va avalar préstecs que va contractar el que aleshores era el seu marit a través d'una societat dedicada a l'hostaleria i la restauració, de la qual l'home era administrador social.

Després del divorci de la parella, l'any 2008, per conveni tots dos van pactar que l'exmarit es faria càrrec dels deutes i, fins i tot, van atorgar un document notarial pel qual ell es faria responsable dels deutes contrets de la societat i que eximia del compliment d'aquest aval a M.S.A.

En ser un document en què en cap moment va intervenir l'entitat financera prestant consentiment, perquè la garantia fos aixecada quant a M.S.A., no va operar cap vinculació per això i fa un any el banc va reclamar el deute judicialment. Per aquest motiu, part del salari de la dona va ser embargat. "A més, tota aquesta situació també va provocar que em retinguessin la devolució de la declaració de la Renda", manifesta la dona.

La veïna de Lleida va acudir a Bergadà Asociados, despatx ubicat a Agramunt, "bastant desesperada", ja que, a més, fruit d'aquest matrimoni la dona va tenir un fill, avui menor d'edat, el progenitor del qual no aporta cap ajuda econòmica per estar en situació d'insolvència. Així, "estava veient que no podria fer front al manteniment de la seva família", explica l'advocada i sòcia fundadora del bufet especialista a la Llei de la Segona Oportunitat, Marta Bergadà.

La tramitació del procediment, des que es va posar en contacte amb Bergadà Associats, fins al moment del dictat de la interlocutòria de l'exoneració ha tingut lloc en menys de 3 mesos. "Tenia una ansietat molt gran, perquè fins i tot havia de notificar al banc els primers dies de cada mes que autoritzava a fer els pagaments, ja que m'havien paralitzat tot. La preocupació era absoluta, però ja s'ha acabat", puntualitza l'afectada.

Així mateix, Bergadà afegeix que "ara la situació ja està solucionada i amb el perdó dels deutes la nostra clienta ja pot fer una vida normal i oblidar-se d'aquell malson".

La "benedicció" de l'entitat financera és necessària si hi ha un avalador

La lletrada Marta Bergadà recorda que, encara que els cònjuges, en separar-se, pactin en conveni que un es fa càrrec dels deutes, si això no està "beneït" per l'entitat financera "queda com a paper mullat i si hi ha incompliments de pagament" l'entitat pot reclamar judicialment i executar aquesta sentència contra béns i drets de qualsevol que va atorgar l'aval".

A més, afegeix que la Llei de la Segona oportunitat exonera dels deutes als deutors de bona fe que compleixen uns requisits marcats a la norma i "que compleixen el 90% dels ciutadans". Tot i això, "encara que el deute s'hagi perdonat a qui va adquirir l'obligació de pagament, en el cas de tenir avaladors o fiadors, aquests segueixen responent dels deutes, i de ser incapaços per a aquest compliment per la seva banda també s'han d'acollir a la Llei de la Segona Oportunitat".

Comparteix

També t'interessarà