Perdonen un deute de 84.584 euros a una empresària d'Alcarràs

REDACCIÓ
Publicat: 
28-11-2022
Actualitzat: 28-11-2022 12:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perdonen un deute de 84.584 euros a una empresària d'Alcarràs
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Bergadà Asociados)

El jutjat de Primera Instància número 6 (mercantil) de Lleida ha perdonat un deute de 84.584 euros, xifra entre la qual es troba una part a la Seguretat Social, una empresària d'Alcarràs, M. D. B., que es va veure afectada per la crisi immobiliària i la pandèmia. En aquest sentit, en la corresponent interlocutòria amb data del 21 de novembre passat, el jutge li concedeix a la dona l'exoneració del passiu insatisfet amb caràcter provisional en aplicar la Llei de la Segona Oportunitat i aprovar un pla de pagaments en els termes que es van proposar el 13 de juliol, sense que en cap cas el període de compliment no pugui ser superior a cinc anys.

L'empresària regentava un negoci de venda al detall d'articles tèxtils i de la llar a Alcarràs, "una localitat que amb l'esclat de la bombolla immobiliària es va convertir en una de les més afectades per la crisi de la construcció, deixant molts empresaris a la ruïna", recorden els seus representants de Bergadà Associats. Així doncs, atesa la situació, el seu deute es va anar incrementant fins no poder fer-hi front, obligant-la finalment a haver d'iniciar el camí de la Llei de la Segona Oportunitat.

En aquest cas, un cop sol·licitat aquest perdó per part del despatx jurídic especialitzat en dret concursal, la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) s'hi oposava al·legant que la nova llei no ho permet. Després de les al·legacions presentades pels advocats, i amb fonament a la normativa europea, el jutjat de Primera Instància número 6 (mercantil) de Lleida va dictar sentència per la qual es desestimava l'oposició de la TGSS i, així, obria la porta que la Sra. B, fos perdonada de tots els seus deutes. Finalment, el jutge va emetre la interlocutòria en la qual declarava extingits tots els seus deutes menys 3.900,21 euros de deute públic, xifra que representa una petita part del que inicialment devia tant a la TGSS com a l'Agència Tributària (AEAT), quantitat que farà front mitjançant un pla de pagaments de cinc anys en quotes mensuals que van dels 40 als 135 euros al mes sense interessos.

"Després de viure amagada pel temor a centenars de trucades incessants dels seus creditors i de veure retinguda gran part de la seva nòmina, M. D. B., per fi ha estat perdonada dels seus deutes", manifesta Marta Bergadà. Per part seva, en tenir coneixement de l'exoneració dels seus deutes, l'empresària d'Alcarràs ha manifestat que "em tremolaven les cames. Plorava, reia i no em sortia cap paraula. De fet, sempre estic sola a l'oficina, però aquell dia estaven els meus companys i davant aquesta reacció em van preguntar què em passava i en explicar-ho també es van alegrar com jo. Ara sí que puc tancar un cicle molt dolent de vida. He après moltes coses i, sobretot, a confiar de nou en mi mateixa", va comentar.

Les reformes de la llei concursal

D'altra banda, Marta Bergadà manifesta que "són centenars els empresaris que s'acudeixen al procediment de la Llei de la Segona Oportunitat que ara, després de la reforma recent, ha accelerat els tràmits del procediment i poden obtenir el perdó dels seus deutes en una mitjana de quatre mesos", de fet, alerta que no comptar amb un expert en insolvència pot suposar un perill, ja que "si no es redacten bé els escrits el concurs del deutor podria ser qualificat de culpable i fins d'aquí a 10 anys no podrà optar a una nova possibilitat d'accedir al mecanisme de la Llei de la Segona Oportunitat".

D'altra banda, també assenyala que "la història de la llei concursal és la història de les seves reformes", tal com indica el pròleg del Text Refós de la Llei Concursal, i, per això, "no seria estrany que abans de finals d'aquest any, com a regal de Nadal, es publiqués una reforma més que esperem que aquesta vegada inclogui el perdó de la totalitat dels deutes públics". I és que, "el superblindatge del deute públic, al perdó dels deutes, no permet a molts empresaris que tornin a generar riquesa i els condemna a una mort civil, social i econòmica segura", expressa Bergadà.

Comparteix

També t'interessarà