Perelló assumeix la Diputació amb "tristesa" i promet fidelitat als municipis

X. RODRÍGUEZ / M. MOLINA
Publicat: 
19-10-2018
Actualitzat: 19-10-2018 11:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perelló assumeix la Diputació amb "tristesa" i promet fidelitat als municipis

L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va ser investida ahir com a presidenta de la Diputació en segona volta i només amb els 12 vots del PDeCAT i Unió. Perelló va assegurar que assumeix el càrrec amb “tristesa per la dolorosa situació personal que ha portat a la dimissió de Reñé” i va prometre “fidelitat” a tots els municipis de Lleida.

Perelló és la primera dona que assumeix el càrrec en gairebé 196 anys d’història, perquè les diputacions es van crear a les Corts de Cadis del 1812 però la de Lleida no es va constituir fins al 1822. El seu nomenament arriba arran de la renúncia de Joan Reñé (investigat en el marc de l’operació Boreas contra la corrupció amb 40 persones més) el dijous de la setmana passada i formalitzada ahir davant del ple. No obstant, en la investidura no van faltar les crítiques de l’oposició per la convocatòria a causa de l’absència de dos portaveus: Paco Boya (UA), de viatge a l’estranger, i Josep Cabré (CUP), perquè no disposa encara de l’acta. En el ple eren presents 23 dels 25 diputats i els 11 de l’oposició van votar en contra de la urgència de la celebració de la investidura i Enric Colom (PSC) ho va qualificar d’“error democràtic”. Dolors López (PP) va assegurar que a la junta de portaveus que es va celebrar dimecres “tots vam manifestar que era necessari que Boya i Cabré hi fossin presents”, la qual cosa feia “del tot necessari retardar el ple”. Colom va assegurar sentir-se “incòmode, ridícul i absurd” i va qualificar el ple de “frau polític”. L’equip de govern va justificar la convocatòria al·legant que “és necessari recuperar la normalitat” a la institució, segons el vicepresident tercer, Jordi Latorre. Per la seua part, Ángeles Ribes (Cs) va advertir el PDeCAT que “no té una manta prou gran per tapar aquest fardell”, amb referència a la corrupció. Jaume Gilabert (ERC) va assegurar sentir-se “decebut” pel suport que van donar a Reñé en la seua investidura el 2015 i va demanar “transparència” a Perelló. Tots els grups de l’oposició van presentar els seus portaveus com a candidats.

D’aquesta manera, Perelló va rebre 12 vots, 5 van ser per a Gilabert, 3 per a Colom, 1 per a López i un altre per a Ribes. Un diputat d’ERC va votar la CUP i un altre del PSC, UA, encara que aquests vots van ser nuls. Va ser llavors quan Perelló va ser proclamada presidenta i va assegurar que no es cansarà “de buscar els consensos per poder aprovar projectes”. La presidenta va assegurar que no té “res més a oferir que la meua mà estesa, diàleg, concòrdia i les ganes d’un projecte comú que compartim amb tots els diputats”. “Queda un pressupost per aprovar i serà la prova més important de la nostra capacitat de diàleg”, va apuntar. Les vicepresidències les ocuparan, per aquest ordre, Rosa Pujol, Gerard Sabarich, Jordi Latorre, Eloi Bergós i Enric Mir (que assumirà la cartera de Finances, que ostentava Perelló).

Reñé adverteix que podrien investigar altres dirigents

Joan Reñé va prendre ahir la paraula en el ple de la Diputació per respondre a les acusacions de l’oposició. Al final de la seua intervenció, va assegurar que “els estaments judicials” hauran de decidir si s’ha comès algun delicte i “probablement ens trobarem allà aquells que en un altre temps havien dirigit aquesta casa”. Així mateix, va reiterar la seua “innocència” i va demanar als diputats que deixin “fer la seua feina” als jutges i que “no facin sentències paral·leles”. Reñé, que no va assistir al primer ple en el qual es va ratificar la dimissió, va qualificar la seua detenció com una “campanya calculada de desprestigi” en què “han participat diferents persones i també d’una forma clara algun partit s’hi ha sentit molt còmode”. Reñé va remarcar que l’equip que durant 7 anys ha dirigit la institució s’ha caracteritzat per la “constància, rigor i respecte a les normes”. A més, va insistir que la seua dimissió “és una decisió estrictament personal per garantir el respecte i l’honor de la Diputació”.

El PDeCAT demana a Reñé que deixi la presidència

El president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar ahir que “seria millor que Reñé deixés la presidència del PDeCAT a Lleida”. Així mateix, Bonvehí va demanar a Reñé “una reflexió” per “defensar-se davant del jutjat” i “que el focus no estigui situat en la seua persona, que en certa manera també estaria situat sota el focus del partit”. “En qualsevol cas és una decisió personal i el nostre codi ètic ja preveu com s’ha d’actuar en aquests casos.” No obstant, Bonvehí va apuntar que Reñé “ha fet molt bona feina” al capdavant del partit. En aquest sentit, Jordi Latorre es perfila com el nou president del PDeCAT a Lleida.
Comparteix

També t'interessarà