Peusa, entre les empreses que gestionaran el subministrament elèctric del territori

REDACCIÓ
Publicat: 
20-10-2021
Actualitzat: 20-10-2021 16:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Peusa, entre les empreses energètiques que gestionaran el subministrament elèctric del territori

 Les empreses comercialitzadores d’energia Electra Caldense Energia i PEUSA han estat les adjudicatàries del primer concurs de subministrament d’energia elèctrica amb compensació d’excedents provinents de l’autoconsum fotovoltaic convocat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i el Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL).  

Durant el pròxim any, totes dues empreses energètiques gestionaran el subministrament elèctric en la modalitat d’autoconsum fotovoltaic i compensació d’excedents per a les prop de 2.000 entitats locals de Catalunya que estan adherides a aquesta nova convocatòria de compra col·lectiva d’energia. 

En un moment en el qual els alts preus de l’energia estan al centre del debat públic, dues empreses comercialitzadores d’energia locals i amb una decidida aposta per la sostenibilitat i la proximitat s’han adjudicat els quatre lots de subministrament territorial que formaven part del concurs organitzat per l’ACM i el CCDL. Electra Caldense Energia ha obtingut els lots de subministrament corresponents a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, mentre que PEUSA, ha obtingut l’adjudicació del lot corresponent a Lleida. Les dues empreses s’han imposat en aquesta licitació a importants grups elèctrics nacionals que optaven a les adjudicacions, com ara Endesa o Iberdrola. 

Fins a un 30 % d’estalvi en la factura amb l’autoconsum  

A més a més, les entitats que disposin de punts de subministrament en règim d’autoconsum (per exemple, plaques solars a les cobertes d’edificis públics) podran donar-los d’alta per accedir a la possibilitat de compensar els seus excedents de producció, abocant-los a la xarxa elèctrica general. A canvi, les entitats locals obtindran un descompte a la factura elèctrica equivalent a l’energia que aportin a la xarxa quan la capacitat de producció de les seves instal·lacions de generació excedeixi les necessitats d’autoconsum.  

Aquesta modalitat, coneguda com a compensació d’excedents d’autoconsum, permet un major aprofitament del rendiment de les instal·lacions sense necessitat d’emmagatzemar l’energia, un aspecte que encareix i complica el funcionament d’aquesta mena de sistemes de generació local. De mitjana, una instal·lació d’autoconsum permet reduir fins al 30 % de la factura elèctrica normal, entre l’energia autoconsumida i els excedents que s’aboquen a la xarxa elèctrica i es compensen en la facturació. 

Fins al 30 de juny de l’any 2021, a Catalunya hi havia 13.296 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en funcionament, amb una potència total instal·lada de 122,53 MW, segons l’Institut Català d’Energia. Els cinc municipis amb major potència instal·lada d’autoconsum fotovoltaic són Barcelona (6.277.38 kW), Sant Cugat del Vallès (3.564.68 kW), Gurb (3.121.08 kW), Sallent (1.934.8 kW) i Vic (1.776.44 kW). 

“L’autoconsum fotovoltaic creix ràpidament a Catalunya i el món municipal i té un paper molt important. El suport proporcionat per l’Associació Catalana de Municipis mitjançant aquesta convocatòria ajudarà a fer que més entitats locals, i els ciutadans als qui donen servei, es puguin beneficiar dels avantatges de generar la seva pròpia energia de proximitat i abocar els excedents a la xarxa elèctrica. El resultat és una reducció del cost de la factura elèctrica, de l’empremta de carboni de les entitats locals i que la ciutadania participi del subministrament energètic”, assegura Oriol Xalabarder, conseller delegat d'Electra Caldense Energia. 

“El nostre grup va ser pioner en la generació d'energia renovable al Pirineu a principis del segle XX i actualment mantenim el nostre compromís de proporcionar un subministrament elèctric de qualitat i proximitat, usant fonts d’energia verda i vetllant pel desenvolupament econòmic del nostre territori. L'adjudicació de l’Associació Catalana de Municipis és un aval a la nostra decidida aposta per les energies renovables i l'autoconsum, com eixos d’una política energètica sostenible i de futur”, assenyala Marcel Dorna, director general de PEUSA. 

PEUSA és un grup energètic amb gairebé  100 anys d’història,  la companyia es va constituir l’any 1925 . Hidroeléctrica del Valira SL, la seva comercialitzadora d’electricitat i gas, ha estat l’adjudicatària d’aquest concurs de l’ACM.  Actualment tota l’energia elèctrica comercialitzada als seus 12.500 clients procedeix de fonts 100 % renovables. 

Comparteix

També t'interessarà