Picades de medusa: desmuntem els falsos mites sobre la seva cura

REDACCIÓ / Vithas
Publicat: 
08-08-2023
Actualitzat: 08-08-2023 13:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Picades de medusa: desmuntem els falsos mites sobre la seva cura
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

En aquests mesos d'estiu sou molts els que aprofiteu les vacances per anar a gaudir del mar i la platja, el qual exposa als banyistes a sofrir les doloroses picades de les meduses.

El contacte amb els tentacles d'una medusa dona lloc a una picada que, en la majoria dels casos, produeix dolor, picor, inflamació i enrogiment. Normalment, no impliquen gravetat, però en alguns casos poden aparèixer símptomes semblants a una reacció al·lèrgica greu, amb l'aparició de vesícules i pústules.

Per això, els experts de Vithas ens expliquen com hem d'actuar davant aquest tipus de picadures:

 • Netejar la zona afectada, idealment amb sèrum fisiològic. L'aigua salada també pot ser una solució alternativa.
 • Treure les restes d'animal adherides a la pell amb unes pinces o algun tros de plàstic dur, mai amb les mans.
 • Aplicar fred a la zona afectada durant 15 minuts aproximadament.
 • Utilitzar analgèsics o antihistamínics per alleujar el dolor, sempre consultant al teu metge.

Què no hem de fer davant d'una picada de medusa:

És imprescindible desmentir alguns dels mites més populars a l'hora d'actuar davant les picades de medusa, ja que alguns d'aquests podrien contribuir a estendre el tòxic inoculat per l'animal, i fins i tot, agreujar l'erupció cutània per disminuir la coentor de la picada.

 • Posar-se orina, aigua dolça o cobrir la ferida amb sorra
 • No fregar-se ni rascar-se la zona afectada
 • Aplicar el gel directament sobre la picada, sinó que l'hem de cobrir amb algun drap o tovallola.

Si hi ha un socorrista, un centre sanitari o un lloc de la Creu Roja on puguin atendre'ns és millor acudir, sobretot quan els piquen als nens, ja que el verí pot afectar amb més intensitat perquè el seu pes és menor al dels adults i, alhora, també és convenient per anar observant que no canvia el ritme respiratori, ni cardíac.

Hem d'anar a urgències quan:

Generalment, la picada cedeix en poques hores, tot i que en els dies posteriors s'ha d'anar al metge si apareix angoixa, agitació, pèrdua d'apetit, conjuntivitis o mal de cap.

Excepcionalment, s'ha d'acudir a urgències, tant amb nens com amb adults, quan es produeix un xoc anafilàctic, és a dir, una reacció al·lèrgica greu al verí de la medusa. Això succeeix quan el verí es distribueix per tot l'organisme i pot conduir a una sensació d'opressió toràcica, calfreds musculars i fins i tot dificultat respiratòria i de manera més rara, la simptomatologia pot ser de més gravetat, i cursar amb una alteració del sistema nerviós central arribant a convulsionar.

Comparteix

També t'interessarà