Pimec proposa que la factura de la llum s'abarateixi fins a un 33%

SEGREcom
Publicat: 
30-09-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:

La patronal Pimec va presentar ahir un informe en el qual proposa cinc escenaris de millora del model energètic estatal que permetrien reduir els costos de generació elèctrica entre un 10 i un 27% i el preu final entre un 8 i un 33%, depenent de l'escenari i de si alguns conceptes de la factura passessin a dependre dels Pressupostos de l'Estat, com el bo insular, el bo social, la moratòria nuclear i el dèficit tarifari.

La patronal estima un cost de capital idèntic per a totes les tecnologies de generació i presenta supòsits progressius en els quals el carbó fos substituït per cicles combinats (ara infrautilitzats), i en els quals la vida de les centrals nuclears i hidràuliques fos de 60 anys (20 més que ara) amb una pròrroga d'uns altres 20 anys més.

Així, segons Pimec, el cost estimat de l'electricitat per a les empreses podria ser de 73,5 euros el MWh, davant dels 110,3 euros del 2013, i les famílies pagarien 88,9 euros per MWh, davant de 133,5 euros el 2013.

El president de Pimec, el lleidatà Josep González, va explicar que aquests treballs s'han dut a terme perquè la qüestió energètica "condiciona molt" l'economia i la competitivitat, i va lamentar que el ministre José Manuel Soria no hagi plantejat la reducció dels costos energètics (dels més alts d'Europa) com una mesura per afavorir la reindustrialització d'Espanya, mentre s'ha posat l'èmfasi per millorar la competitivitat en la rebaixa de salaris, que ja no té més recorregut, segons va opinar.

Per la seua part, el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, va afirmar que hi ha recorregut per aconseguir millores de la competitivitat en l'àmbit de l'electricitat i va considerar que Espanya pateix una regulació del mercat energètic de "mala qualitat", amb una falta crònica de planificació a llarg termini, amb excés de canvis que desestabilitzen el sistema i canvis regulatoris molt freqüents que generen inseguretat jurídica i desincentiven les inversions privades a causa de la imprevisibilitat. Pimec també va presentar un informe sobre els costos de producció d'electricitat per comunitats prenent com a referència l'any 2012 i excloent les illes Balears i les Canàries a causa de les seues característiques específiques, Madrid, Ceuta i Melilla.

El document conclou que Astúries és la comunitat amb els costos més baixos perquè va predominar la producció amb carbó aquell any i que Catalunya és el primer productor d'electricitat de l'Estat, amb una potència equivalent de 5.200 MW i un cost inferior a la mitjana estatal en un 28,4%. A més, segons l'informe, Catalunya podria autoproveir-se.

competitivitat

Pimec considera que una rebaixa del preu de la llum animaria les empreses a invertir i es crearia ocupació

Comparteix

També t'interessarà