Planas ajorna al gener la negociació sobre els polèmics plans de la PAC

REDACCIÓ
Publicat: 
13-12-2018
Actualitzat: 13-12-2018 9:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Planas ajorna al gener la negociació sobre els polèmics plans de la PAC

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va explicar dimarts al Senat que reunirà al gener les comunitats autònomes per parlar i començar a definir el pla estratègic espanyol que s’emmarcaria en la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC). Va avançar que la presidència de la Unió Europea austríaca presentarà un informe de situació de diferents reglaments que conformen el paquet de reformes de la PAC posterior al 2020 i entre els quals figura el reglament sobre els plans estratègics, el de l’OCM única i l’horitzontal sobre el finançament, gestió i seguiment de la PAC.

Precisament, la conselleria d’Agricultura i representant del sector van acordar a la Taula Agrària celebrada la setmana passada defensar des de Catalunya l’aplicació dels ajuts de la futura PAC a través de l’elaboració d’un pla estratègic català. “La proposta que ens presenta Europa no ens agrada. Es perden fons i capacitat des de Catalunya per distribuir-los d’una manera equitativa d’acord amb el model agrari català”, va dir llavors la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, després de la reunió de la Taula Agrària, que va comptar amb representants d’Unió de Pagesos, Jarc i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac). Si aquesta és una línia roja per a la Generalitat i el sector català, el ministre situa la seua en la negociació amb els socis comunitaris en la renacionalització i la retallada financera de la PAC post-2020. Insisteix que la PAC ha de ser una política comuna i que ha de comptar amb prou pressupost per fer front als nous reptes mediambientals o socials.

D’altra banda, el Parlament Europeu (PE) va donar ahir el vistiplau definitiu a l’acord segellat la setmana passada amb el Consell de la Unió Europea (els països) per al pressupost de la Unió Europea (UE) del 2019, amb el qual els comptes podran ja entrar en vigor el pròxim 1 de gener. El ple de l’Eurocambra va aprovar amb 451 vots a favor, 142 en contra i 78 abstencions el pressupost, que s’incrementa en un 3,2 % respecte al d’aquest exercici per fer front a vells problemes com l’atur i nous reptes com la immigració.

Comparteix

També t'interessarà