⏯️ Pobles Vius presenta un miler de signatures contra la construcció de la planta de biogàs a la Sentiu de Sió

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
20-09-2023
Actualitzat: 20-09-2023 12:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Pobles Vius presenta un miler de signatures contra la construcció de la planta de biogàs a la Sentiu de Sió
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ Pobles Vius presenta un miler de signatures contra la construcció de la planta de biogàs a la Sentiu de Sió
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

La plataforma Pobles Vius ha presentat aquest dimecres davant dels serveis territorials del Departament de Territori a Lleida una trentena d'al·legacions contra el projecte que preveu construir una macrocentral de biogàs a la Sentiu de Sió (Noguera). Les al·legacions han anat acompanyades d'un miler de signatures de persones contràries al projecte, al qual també s'hi oposen els pobles de Tornabous, Bellcaire d'Urgell i Linyola. Pobles Vius afirma que el projecte "té mancances tècniques insalvables", com ara que es projecta en sòl protegit i que no compleix les distàncies mínimes amb granges existents. Per això, demanen al Govern que en tombi els tràmits i en retiri la qualificació "d'estratègic".

La plataforma ha recollit en cinc dies un miler de signatures que donen suport a les al·legacions que s'han presentat aquest dimecres contra el pla urbanístic del projecte per requalificar els terrenys on s'ha de construir la planta.

Des de Pobles Vius qualifiquen de "desproporcionada" la planta de biogàs que projecta l'empresa danesa Copenhagen Infraestructure Partners (CIP), la qual preveu aprofitar residus ramaders per produir biometà i vendre'l a distribuïdores.

De fet, qüestionen que el tractament de purins sigui el veritable motiu per implantar aquesta planta al territori. "No és un projecte que es dissenyi per portar purins, sinó que els purins són l'excusa per al tractament posterior d'altres residus càrnics que vindran de fora el territori", explica Gerard Batalla, membre de la plataforma.

També asseguren que el projecte presenta "mancances tècniques insalvables" que el van inviable, les quals han inclòs a la trentena d'al·legacions presentades. D'aquestes, destaquen que no es compleix la distància mínima amb les granges de la zona i ni la normativa perquè la carretera d'accés a la planta pugui absorbir els 21.000 camions anuals que es preveu que hi circulin. També denuncien que la planta "es projecta en sòl, paisatge i cel protegit".

Per tot plegat, Pobles Vius demana al Govern que no aprovi el pla especial urbanístic que ha de permetre la construcció de la central i que en retiri la qualificació de projecte estratègic. També estudien demanar "responsabilitats polítiques i tècniques" a la tramitació del projecte.

La plataforma, que agrupa veïns de l'Urgell, la Noguera i el Pla d'Urgell, es continuarà mobilitzant amb jornades informatives i marxes als pobles de la zona per conscienciar la població sobre els inconvenients de tenir una planta d'aquestes característiques prop de casa.

Comparteix

També t'interessarà